Следвайте ни

Кенийски бегачи спечелиха 42-ия маратон в Истанбул

viber icon

Кенийските състезатели Бенард Черуйот Санг и Диана Чемтай Кипьогей спечелиха 42-ия международен маратон в Истанбул днес.


Санг завърши бягането на 42 км  за 2 часа, 11 минути и 49 секунди в категория мъже, докато Кипьогей завърши бягането за 2 часа, 22 минути и 6 секунди в състезанието при жените.


Феликс Кимутай, друг кенийски бегач, изостана с 11 секунди зад Санг, докато Зевуду Хайлу Бекеле от Етиопия стана трети, с 34 секунди от лидера в състезанието при мъжете.


При жените, на второ място остана Етиопката Хиуот Гебрекидан, която измина дистанцията за 2 часа, 24 минути и 30 секунди.  Тя беше последвана от Тигист Мемуе също от Етиопия за 2 часа, 37 минути и 52 секунди.


В рамките на маратона също се проведе паралелно турнир между турските бегачи. Явуз Аграли се класира първи за 2 часа, 19 минути и 23 секунди при мъжете, докато Тубай Ердал завърши на първо място за 2 часа, 41 минути и 11 секунди в състезанието при жените.


Уникалният междуконтинентален маратон в Истанбул започна в 9 ч. Местно време (8 ч.бг.) квартал Йеникапъ в европейската страна на турския мегаполис и завърши в същата точка.


 Той се проведе с ограничен брой спортисти - общо 4000 бегачи - поради предприетите мерки за спиране на разпространението на коронавирус. 


Тази година отправната точка на маратона беше променена, като той започна и завърши в квартал Йеникапи, вместо "моста на героите на 15 юли" (или Боазичи, първия мост над Босфора) от азиатска страна.
Бегачите преминаха по моста в двете посоки, като имаха възвожност отново да се насладят на невероятна гледка към Босфора и много исторически места, включително Синята джамия и Света София. 


Събитието беше организирано от галямата община в Истанбул. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?