3906

Кемал Кълъчдароглу победи Ердоган, но в България

Кемал Кълъчдароглу победи Ердоган, но в България. За разлика от изборните резултати в Турция, според които при 99,89% обработени бюлетини настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу отиват на балотаж, в България резултатите отчитат категорична победа за кандидата на Националния алианс. 

С 69,16 на сто Кемал Кълъчдароглу води Ердоган при 100% обработени бюлетини. За кандидата на Партия на справедливостта и развитието са гласували 24,3%. 

Междувременно, докато в съседна Турция партията на Ердоган води, гласоподавателите в България масово са подкрепили Националния алианс с 50,15%. 

За Синан Оган, лидер на Алианса АТА са гласували 3,79% от избирателите у нас, а 0,44 на сто са дали своя глас за Мухарем Индже, председател на Партията на родината, който тази седмица обяви, че се отказва от кандидатурата си, но въпреки това гласовете, подадени за него, се смятат за валидни.

В Турция изборите поднесоха няколко изненади - първата е изключително високата избирателна активност, доближаваща 90 процента, което според наблюдателите е рекорд. Избиратели коментираха, че за пръв път стават свидетели на подобно масовото стичане към секциите за гласуване, каквото имаше вчера в Истанбул, където хората дълго чакаха на опашки. Подобни картини имаше и в цялата страна. На предсрочния вот през 2018 г., когато спечели ПСР, избирателната активност бе от 86 на сто.

Втората изненада бе преднината на Ердоган, тъй като мнозинството от социолозите даваха солиден превес за неговия съперник Кълъчдароглу.

Резултатите през цялата нощ непрекъснато се променяха. Според телевизия Сьозджю е имало разминаване между резултатите на Анадолската агенция и независимата агенция Анка в полза на Републиканския алианс около Ердоган. Не случайно двамата основни претенденти за президентския пост Ердоган и Кълъчдароглу призоваха избирателите си да не се отделят от урните, за да не се допусне фалшифициране на вота. Призивът им подсказва, че не намират подобна възможност за изключена и че отдават значимост на всеки глас. Както и че победата не е гарантирана за нито единия до последно.

Турските телевизии излъчиха кадри, на които се виждат служители от секциите, които стискат торбите с бюлетини и чакат на опашка посред нощ, за да предадат протоколите с мокър печат, пише 24chasa.bg.

Обявяването на предварителните резултати продължи през цялата нощ, нещо невиждано досега. Около 2 часа след полунощ бе съобщено за 3 млн. непреброени бюлетини, основно в областите, компактно населени с избиратели на опозиционния Национален алианс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

15.05.2023 | 18:50

Браво!

Отговори
23 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?