2374
Следвайте ни

Казахстан гори, президентът Токаев поиска помощ от чужбина СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска военна помощ от чужбина за потушаването на протестите в страната си. Молбата му беше отправена към страните, които членуват в Организацията на Договора за колективна безопасност (ОДКБ).

Освен самия Казахстан в тази военна организация членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. 

Токаев отправи призива си чрез телевизионно обръщение около 1 сутринта в четвъртък местно време, след заседание на Съвета за сигурност на страната си. Това стана след два телефонни разговора на държавния глава с президентите на Русия и Беларус, уточнява Радио Свобода.

Новината идва след нестихващи протести в няколко града на страната. Те започнаха на 2 януари заради ръста на цените на пропан-бутана, но ескалираха в политически искания за смяна на властта и доведоха до сблъсъци с полицията.

Токаев поиска помощ от своите съюзници в чужбина, за да може страната му "да преодолее терористичната заплаха". Той определи протестите като "акт на външна агресия" и като "пряка заплаха за целостта на държавата".

Президентът нарече протестиращите "банди" и ги обвини в тероризъм, в нападение над сънародници и в това, че са преминали през "сериозна подготовка в чужбина".

 

"Тези терористични банди всъщност са международни, преминали са през сериозна подготовка в чужбина и тяхното нападение над Казахстан трябва да се разглежда като акт на агресия", каза Токаев по телевизията.

В предишните дни президентът вече беше казвал, че уличните протести са провокирани от "чуждестранни сили" и от проводници на чужди интереси вътре в Казахстан.

В призива си за военна помощ към страните на ОДКБ президентът добави, че самият той е получил молби от жители на Казахстан "спешно да им помогне" [да се спасят от "терористите"].

„В Алмати е пълен хаос. Мародери грабят банки и магазини. Всички учреждения са без охрана в момента. В града няма военни и служби, осигуряващи сигурността. Цари пълен хаос.

Хората виждат от прозорците си въоръжени и агресивни млади хора. Убийства и агресия от страна на протестиращите няма, но хората се страхуват за живота и имуществото си, защото непрекъснато се опожаряват коли, бият.

 
Хората не могат да обменят пари или да изтеглят средства от банкомат и стоят без храна и вода. Няма ток, телефони. В столицата Нурсултан има БТР-и, което не успокоява никого“, разказа политологът Вахит Ниязов в ефира на bTV.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бъбу

Бъбу

06.01.2022 | 05:03

Също като у нас миналата година, подивели орди тероризират останалите, срещу заплащане от някой, разбира се. Полицаите им въобще да не се намесват, после тях ще ги съдят и обвиняват, справка БГ.

Отговори
2 4
Ddd

Ddd

06.01.2022 | 04:08

И на тоя Божков му е виновен, спонсорира протестите.

Отговори
3 0
Хайдук

Хайдук

06.01.2022 | 00:25

Все едно, филм за икономиката и бъдещето на България с прост народ и лакоми, подкупени политици ! И сега, къде ще бягат от куршумите ? Може би, като свинето от ДПС, което отслабна и прехвърля имоти на трети лица ? Миризмата от сделките остава и няма покриване !

Отговори
10 0
Хайдук

Хайдук

06.01.2022 | 00:12

Приближаване границите на Русия от НАТО и подготовка за бойни действия далече от САЩ !

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?