Следвайте ни

Като във филм на Хичкок: Скакалци колкото птици вилнеят в Истанбул

viber icon

Скакалци с дължина от 3 до 6 сантиметра атакуват кварталите Султангази и Арнавуткьой в Истанбул. "Тези насекоми обичат жегата, но не са инвазивен вид. Следователно гражданите не трябва да се страхуват. Скакалците не причиняват вреда", обяснява доц. Фатих Дикмен от Истанбулския университет.

По думите на Мехмет Текин, който живее в Арнавуткьой, насекомите влизат дори в домовете на хората. "През последните дни започнахме да ги виждаме често. Забелязахме ги дори вкъщи. Видът им е обезпокояващ. Децата са неспокойни и се страхуват. Преди няколко дни вечерта съпругата ми каза, че има шум от кухнята. Когато влязох там, видях че нещо се движи. Мислех, че е малка птица. Тогава видях, че беше огромен скакалец. Беше около 10-12 см", разказва Текин.

Според Дикмен тези видове скакалци се срещат най-вече в северната част на Истанбул. "Наскоро дори имаше новина за скакалци, нахлули на летище Истанбул и предизвикали проблем да самолетите. Този вид е наречен белолист храстов скакалец. Научното му наименование е Decticus albifrons. Тези скакалци обичат гората. Но през последните години в северната предимно гориста част на Истанбул започна да се строи, което доведе до появата на скакалци и в населените места", посочи той.

Дикмен допълва: "Тези скакалци, когато летят, изглеждат сякаш лети малко врабче. Ето защо, за хора които не са много запознати с насекомите, те може да бъдат страшни. Тези скакалци обаче обикновено са много безобидни ", казва ученият.

Ветеринарният лекар Мехмет Аричи предупреди гражданите да не нараняват насекомите. "Скакалците, които са по улиците и къщите, не причиняват никаква вреда. Въпреки това, ако гражданите имат алергия към насекомото, тогава може да предизвика зачервяване или сърбеж. В природата има много видове скакалци. Много от тях са безвредни. Вредни видове се срещат на места като амазонските гори и Африка. Въпреки това трябва да се избягва директният контакт. Съвсем нормално е такива насекоми да се появяват на места, където има зеленина през летните месеци", увери Аричи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?