Следвайте ни

Като в Star Wars: Турция тества първа летяща кола "Джезери" СНИМКИ

viber icon

Първият местен летящ автомобил в Турция, наречен Джезери, беше успешно тестван в Истанбул, заяви производителят му на 15 септември. 

Проектиран и произведен от турски инженери, Джезери се изкачи с лекота на 10 метра в своите прототипни летателни тестове. Машината тежи едва 230 килограма, се казва в изявление на производителя Байкар.

„Съвсем скоро ще представим по-усъвършенстван прототип и ще изпълняваме полети с човек на борда“, каза Селчук Байрактар , главен технологичен директор.

Байрактар ​​добави, че приблизително 10-15 години ще отнеме на Джезери да можем да го видим в масова употреба на пътищата, а едва след 3-4 години, ще може вече да се използва контролирано за развлекателни цели по изложения и научни форуми.

„След интелигентните автомобили революцията в автомобилните технологии ще бъде в летящите автомобили. Така че от тази гледна точка ние се подготвяме за утрешните състезания, а не за днешните “, добави той.

Този септември Джезери беше изложен на Текнофест, турският панаир на технологиите и аерокосмическата индустрия, в  Истанбул.

Колата е кръстена на Исмаил ал Джазари, известен мюсюлмански инженер изследовател от 12 век.

Фирмата Байкар, създадена през 1984 г., произвежда въоръжени и невъоръжени безпилотни летателни апарати, системи за управление, симулатори и системи за авионика.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?