46

Като на война: Пожари изпепеляват островите Родос, Корфу и Евия

Горският пожар, който вече цяла бушува остров Родос, до момента е изпепелил около 34 200 хектара.

Пожарът все още не е овладян. Вчера нещата се влошиха, тъй като огънят премина през защитните съоръжения и бяха извършени нови евакуации в централната и южната част на острова.

"Ние сме във война - изцяло съсредоточени върху пожарите", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис по време на дебат в парламента. "През следващите дни и седмици трябва да останем в постоянна готовност", каза още той.

Горски пожари бушуват на островите Корфу и Евия и особено в Пелопонес, Южна Гърция. През последните 24 часа са избухнали 63 нови пожара, не всички са опасни, след 64-те, които избухнаха през предходните 24 часа, съобщи Министерството за климатичните кризи и гражданска защита. След ден на относителна почивка, противопожарната служба обяви, че по-голямата част от остров Крит, с изключение на регионалната единица Хания, както и Родос и близките острови, са изправени пред голям риск (категория 5, най-високата) от нови огнища на пожари.

Регионите Атика, Централна Гърция, Западна Гърция, Пелопонес, Хания, две от четирите регионални единици на регион Тесалия (Лариса и Магнезия), Йонийските острови на запад, Додеканезките острови в югоизточната част на Егейско море, както и островите Икария и Самос на север, са класифицирани в категория 4 (много висок риск).

В Родос огънят е напълно непредсказуем. "Той се разпространява навсякъде и е напълно неконтролируем. Да видим какво ще успеем да спасим", казва Никос Димелис, председател на община Архангелос.

Пожарът все повече прилича на този, който опустоши остров Евия през август 2021 г.

А в Евия пожарът, който започна около обяд в неделя и до вчера сутринта се считаше за "овладян", също се съживи, достигайки морето. Въпреки че пожарът на Евия премина през селата, се предполага, че е нанесъл малки щети на къщите, навеси и обори за животни, твърдят местни жители, които съобщават, че 38-годишен овчар е изчезнал.

Първоначално от полицията твърдяха, че той е изчезнал преди началото на пожара, но жителите на селото са казали, че са го видели в неделя и той е бил много притеснен за овцете си. Брат му отишъл в местния полицейски участък късно в понеделник, за да съобщи за изчезването му. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пак питам

Пак питам

25.07.2023 | 08:51

Кой беше? Онези новите европейци?

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?