Следвайте ни

Катастрофална прогноза: Мощно земетресение отнема пет милиона живота в Истанбул

viber icon

Животът на близо 5 милиона души ще бъде заложен на карта при евентуално земетресение в Истанбул. За това предупреди Насжи Гьорюр, геолог от Техническия университет в Истанбул и член на Турската академия на науките. Ученият подчерта, че трябва да се вземат спешни мерки, за да може загубите да са минимални.


Гьорюр направи това изказване за агенция Демирорен, след като земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Бингьол, в Източна Турция, в петък и вчера вторичен трус от 4,3 разтърси съседния Елязъ. 

Той добави, че евентуално земетресение може да удари район Кючукчекмедже, в европейската страна на Истанбул.

„Източноанадолската разломна линия започва от Карлова, в район Бингьол и продължава до южна Адана. Северноанадолската разломна линия също започва от Бингьол и продължава до Истанбул. Зоната Карлова е мястото, където се срещат тези две разломни линии “, добави Гьорюр.


„Въпреки че земетресението с магнитуд 5,3 удари тази зона, то не беше конкретно на този разлом. Това се е случило на паралелна линия на разлома “, подчерта той, добавяйки, че разломните линии могат да„ пренасят напрежение помежду си “, а също така могат да се задействат една друга, което показва риск за Истанбул, който се намира на северната анадолска линия на разлома.


Експертът подчерта, че сега дори при „малките земетресения някой сгради се пропукват и стават необитаеми. Това показва, че не сме готови за голям трус, който се очаква съвсем скоро в Истанбул“, той добави, че 4 до 5 милиона души живеят в опасни сгради в мегаполиса.


„Нашият министър на околната среда и урбанизацията казва, че 200 000 сгради трябва да бъдат реконструирани. Ако една рискова сграда има четири етажа - това е минимумът - и всеки етаж има два апартамента, което се равнява на осем апартамента на сграда. Ако умножите този брой с 200 000, той се равнява на 1,6 милиона апартамента, а със средно по четирима души в жилище, това означава, че са застрашени 4 до 5 милиона души “, добави той.

„Разбира се, не всички тези 200 000 сгради ще се срутят в случай на земетресение“, но това все още е значителен риск, заключи Гьорюр.

Екип от община Истанбул представи през февруари доклад пред турския парламент относно последствията от евентуално земетресение в мегаполиса, разкривайки катастрофална прогноза.

Докладът беше изготвен съвместно от общинските общини Авджълар и Есенлер в Истанбул, където живеят най-много изселници от България, и беше представен на парламентарната комисия по земетресенията. Той разкри, че поне 200 000 сгради ще имат поражения на средно или високо ниво, при евентуално земетресение в Истанбул.

Истанбул с население от над 15 милиона души е най-населеният град в Турция и е изложен на постоянен риск от земетресения. Множество проучвания показват, че градът неизбежно ще пострада скоро от мощно земетресение и експертите предупреждават, че не става въпрос за „дали“, а „кога“.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Filip

Filip

13.07.2021 | 08:35

Наистина, май им се иска на някои да е така,но да внимават много какво си пожелават.Аман от катастрофични прогнози!

Отговори
5 1
Светла

Светла

09.07.2021 | 07:47

До Писна ми Анонимник, няма такива хора, който да искат това. Те съдете другите то вашата злобна гледна точка.

Отговори
9 2
Писна ми

Писна ми

07.07.2021 | 07:13

Колко много им се иска на някои хора, ако те не могат да направят нищо на Истанбул, то поне едно голямо земетресение да стане. Не само, че няма да стане, но и увеличават величието си. След летището от такава величина, Итанбулски канал предстои

Отговори
7 13
Писна ми

Писна ми

07.07.2021 | 07:08

Колко много им се иска на някои хора, ако те не могат да направят нищо на Истанбул, то поне едно голямо земетресение да стане

Отговори
2 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?