1553

Катар заплаши да спре газа към ЕС заради корупционния скандал

Катар осъди разследване за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са използвали "неточна" информация.

Гръцката евродепутатка Ева Кали, която бе и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 милиона евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейският парламент миналата седмица спря достъпа на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът.

„Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата.

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът.

Изявлението подчертава "близките" отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Нъли

Нъли

18.12.2022 | 15:22

Значи и у Катар са веке вашисти русофили талибани Алиберастите димократите у Еврогея и остава да тракат зъби от студ и да бъдат подложени на Холокост за пореден път от лошите Нали

Отговори
2 2
Талибан

Талибан

18.12.2022 | 14:45

Спираме ви кранчето иначе.... Я си плювайте Путю и с нас не се ебавайте

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?