Следвайте ни

Катар наля чудовищни пари в Турция

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Катар късно снощи обяви поредица от инвестиции в Турция, съобщи емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Халифа в Туитър. Двете страни имат „нарастващо партньорство“ и президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява за задълбочаване на тяхната „неразривна връзка“.

Инвестициите от суверенния фонд за благосъстояние, Катарският инвестиционен орган, бяха обявени по време на посещението на Емира в Анкара и включват:


1. Закупуване на 10-процентен дял в Истанбулската борса (националния фондов пазар на Турция), като стойността на инвестицията не беше оповестена. 

2. Инвестиция от 300 милиона долара в луксозен търговски център в Истанбул, в района на "Златния рог", собственост на турския конгломерат Доуш холдинг. 

3. QTerminals, частично държавен катарски пристанищен оператор, подписа сделка на стойност 140 милиона долара за закупуване на терминал в турската средиземноморска провинция Анталия. 

4. Инвестиция в един от най-големите търговски центрове "Истинийе парк" в Истанбул, който е популярен сред чуждестранните туристи с елитни световни маркови магазини.


Споразумението за Истанбулската борса все още трябва да бъде финализирано с турската държава. Експерти оценяват този ход като значително намаляване на дела на турския държавен дял в компанията до 80,6%. Инвестираната сума в "Борса Истанбул" трябва да стане публично достояние, но няма определена дата за това.

Катарският фонд е един от малкото чуждестранни инвеститори, които все още са готови да влагат средства в Турция, където лирата спадна до исторически минимум миналите седмици, но понастоящем се съвзе и в момента е около 9,37 за евро. 

По-рано тази година Катар сключи споразумение за суап (финансов инструмент, договор между две страни за размяна на серия бъдещи плащания) на стойност 5 милиарда долара, за да засили ниското ниво на валутни резерви в централната банка на Турция. 

Сделките и официалното съобщение показват нарастващия съюз между двете страни, тъй като Ердоган получи подкрепа от Катар след опита за преврат в Турция през 2016 г. Турският лидер върна услугата година по-късно, заставайки на страната на Катар, когато беше подложен на икономически бойкот от група държави, водени от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Всъщност съюзът между Катар и Турция се разглежда като контрапункт на настоящите икономически съюзи между Израел, ОАЕ и Бахрейн.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?