1553

Касапница в Кабул, повечето жертви за студентки

При взрив, причинен от самоубийствен атентат, в образователен център в афганистанската столица Кабул са загинали най-малко 19 души. Повечето от жертвите са момичета, съобщиха полицията и свидетел на АФП.

Взривът е избухнал във Висшия образователен център "Каадж", в който се обучават предимно възрастни мъже и жени преди приемните изпити за университет.

"Бяхме около 600 души в класа. Но повечето от жертвите са сред момичетата", каза за АФП от близката болница Акбар, студент, който е бил ранен при нападението.

Нападението е станало в квартал Дашт-и-Барчи в западната част на Кабул. Този район е предимно шиитски мюсюлмански. В него живее малцинствената общност хазарейци, обект на някои от най-смъртоносните нападения в Афганистан.

"Студентите се подготвяха за изпит, когато атентатор самоубиец удари този образователен център. За съжаление, 19 души са загинали, а други 27 са ранени", заяви говорителят на полицията в Кабул Халид Задран.

"Не я намерихме тук", каза пред АФП разтревожена жена, която търсеше сестра си в една от болниците. "Тя беше на 19 години."

"Обаждаме й се, но тя не отговаря."

Поне в една от болниците талибаните са принудили семействата на жертвите да напуснат мястото, предаде АФП. Властите се опасяват, че може да последва нападение срещу тълпата.

"Екипи по сигурността достигнаха мястото, естеството на нападението и подробности за жертвите ще бъдат оповестени по-късно", съобщи по-рано в Туитър Абдул Нафи Такор, говорител на вътрешното министерство.

"Нападението срещу цивилни цели доказва нечовешката жестокост на врага и липсата на морални стандарти".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?