Следвайте ни

Кърваво убийство потресе Гърция: Мъж гръмна жена си с осем куршума

viber icon

Кърваво убийство от „любов“ потресе днес Гърция, след като 43-годишна жена е била застреляна с пистолет от мъжа си в таверна в Лариса, където е работела, предаде АФП.

Въоръжен с пистолет, 54-годишният съпруг е влязъл в таверната и е стрелял осем пъти по жена си, която е била убита на място, съобщават гръцки медии. Мъжът е бил задържан веднага, предаде агенция АНА-МПА. 

Преди четири дни бе извършено друго убийство на жена близо до Атина, предаде АФП. От началото на година седем жени са починали в резултат на насилствена смърт.

В петък жена на 31 години бе наръгана с нож и убита в Дафни, близо до Атина от 40-годишния си съпруг, който след това се предаде на полицията.

От началото на годината в Гърция са регистрирани седем убийства на жени, което показва засилване на домашното насилие в страната. В Гърция "убийството на жена" не фигурира в наказателния кодекс. Домашното насилие в страната отбеляза увеличение от 4 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г. По време на първия локдаун обажданията на телефонната линия, създадена за подкрепа на жените, станали жертви на насилие, се увеличиха с 230 процента.
"Убийствата на жени са върха на айсберга на домашното насилие", посочи по радио Скай Мариа Стратигаки, преподавател по социална политика в университета Пантейон в Атина и специалист по равенсво между половете.

Лявата опозиционна партия СИРИЗА поиска оставката на Мария Сиренгела, главен секретар, отговарящ за равенството между половете, която заяви днес, че тези убийства на жени не означават нарастване на явлението и че "Гърция се намира в по-добро положение от Мексико или Венецуела, където броят на убийствата на жени е много по-голям".

"Убийствата на жени съществуваха от години, има увеличение заради локдауна", посочи Сиренгела, като подчерта, че "жените са започнали в последно време да сигнализират за домашното насилие".

"Става дума за седмо убийство на жена за седем месеца, но правителството и полицията продължават да не взимат никакви мерки и да не разбират, че домашното насилие бележи увеличение, особено след месеци на изолация", подчерта днес СИРИЗА, цитирана от Нова тв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Жена

Жена

04.08.2021 | 10:54

И КАКВО помогна "Истанбулската конвенция " на тези седем жени ??? Лицемерие обвито в демагогия.

Отговори
3 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.08.2021 | 10:05

СЛЕД ЛОКДАУН-НА МНОГО ЖЕНИ ПОРТОФЕЛИТЕ СА ИЗТЪНЕЛИ--ТРЪГНАЛИ СА ПАНИЧЕСКИ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ ДОКАТО ОЩЕ НЕ СА ЗАТВОРИЛИ СТРАНАТА---КОИ С РАБОТА КОИ С ПРОСТИТУЦИЯ-КОИ СЪС СКРИТА ПРОСТИТУЦИЯ-КОИ ХЕМ РАБОТЯТ И НА РАБОТНОТО МЕСТО И ПРОСТИТУИРАТ---ТАКА Е ДЯВОЛА Е ПУСНАТ НА СВОБОДА И ПРАВИ БЕЛИ--ДОКАТО ДЯВОЛА НЕ СЕ ЗАКЛЮЧИ--БЕЛИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

Отговори
2 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.08.2021 | 01:02

психопат убиец

Отговори
6 1
Най-важното!

Най-важното!

03.08.2021 | 20:44

Бе най-важното е, че отхвърлиха наааай-категорично Истанбулската Конвенция! Нъл тъй, дрогаре?

Отговори
8 6
Бай Вълчо

Бай Вълчо

04.08.2021 | 10:46

В Гърция е приета и ратифицирана. Резултат няма разбира се, защото целта никога не е била защита на жените.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?