Следвайте ни

Кървава баня в Мозамбик, "Ислямска държава" настъпва

viber icon

Кървава баня се вихри в Мозамбик в опитите на правителството да отблъсне силите на "Ислямска държава.  Редовната армия е ликвидирала за последните седем дни 59 бойци от африканско подразделение на терористите, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и ДПА.

В операцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на ИД.

Вчера бунтовниците са установили контрол върху северния пристанищен град Мосимбоа да Прая, за който се сражава с правителствените сили още от април. Те са превзели околни села и пътищата към града и на 9 август пратеното от правителството подкрепление за гарнизона в Мосимбоа да Прая е попаднало в засада. Според южноафриканския вестник "Дейли маверик" са били убити 55 правителствени войници и 90 са били ранени.

Мосимбоа да Прая е стратегическо пристанище с население около 30 хиляди души. През него минава голяма част от инфраструктурата, която се изгражда за разработването на няколко газови находища в шелфа на Мозамбик.

Експертът по Мозамбик Алекс Винес, директор на африканската програма на "Чатъм хаус", каза днес пред ДПА, че бунтовниците действат все по-уверено, тъй като са по-добре въоръжени и организирани, а правителствените сили са изтощени и деморализирани, което личи и от боевете за Мосимбоа. Според Винес това е "неочакван удар за правителството" и конфликтът в Кабу Делгаду сега е по модела на офанзиви и контраофанзиви.

Операциите на регионалните структури на "Аш Шабаб" и ИСКАП (Централноафриканска провинция на ИД) вече трета година са разширяват в Кабу Делгаду с цел създаване там на ислямистка държава, отбелязва ТАСС

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?