Следвайте ни

Кървав ад в Сомалия, самоубийствена атака погуби четирима СНИМКИ

viber icon

Четирима души, включително турски гражданин починаха, а още няколко други турски работници са ранени, след като днес сутринта атентатор-самоубиец извърши нападение върху пътно-строителен обект в Сомалия, съобщиха източници от сигурността днес.

По данни на местната преса, сомалийската терористична група Ал Шабааб, свързана с Ал Кайда, е поела отговорността за самоубийствения атентат.

В изявление външното министерство на Турция заяви, че нападението е станало в близост до пътно-строителните работи Могадишу-Афгоя, проведени от турска компания. Министерството отбеляза, че четирима турски граждани са ранени при нападението.

"Със съжаление се разбра, че 4 души, включително един от нашите граждани, са загинали в терористичната атака, извършена срещу турска компания с натоварено с бомба превозно средство тази сутрин. Здравното състояние на нашите 4 граждани, ранени при инцидента, се следи отблизо."

Външното министерство също осъди нападението и обеща солидарност със сомалийското правителство и народа.

Отхвърляйки по-ранните съобщения, че атаката е насочена към турските войски в страната, източници от сигурността твърдят, че извършителят се е самовзривил, докато е карал мотоциклета си покрай работниците на обекта.

Нападението е извършено на около 15 километра от турската военна база, лагер ТУРКСОМ, в Могадишу и нито един военен персонал не е засегнат от нападението, допълват източниците.

Турската база в Сомалия е най-голямата отвъдморска военна учебна база и е открита през 2017 г.

Големите усилия на Турция за подпомагане на страната в борбата с бедността от 2011 г. насам привлякоха много турски частни компании. Те построиха училища, болници, инфраструктура и осигуряват стипендии за обучението на сомалийски студенти в Турция.

Турция също така е предоставила на африканската държава до момента помощи в размер на над 400 милиона долара.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?