1553

Картографират всички активни земетръсни разломни линии на Турция

Група от 190 изследователи ще създаде цялостна карта на разломите чрез двугодишно проучване чрез идентифициране и анализиране на всички активни земетръсни линии на разломи, способни да генерират умерени и широкомащабни земетресения, обяви ръководителя на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK).

Това изследване ще даде представа за честотата и магнитуда на земетресенията на всички активни разломни линии в Турция и ще оцени рисковете от земетресения. Съответно картите на градовете, регионите и индустриалните зони може да се наложи да бъдат преразгледани. Този проект всъщност е крайъгълен камък за Турция и може да служи като примерен модел в световен мащаб“, заяви Хасан Мандал по време на пресконференция в Анкара.

Подчертавайки, че всички съответни институции са се събрали за този проект, Мандал отбеляза, че проектът, координиран от TÜBİTAK, ще бъде осъществен в сътрудничество с Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), Генералната дирекция за изследване и проучване на минерали (MTA) и Съюза на турските общини.

14 университета ще поемат водеща роля в този проект уточни Мандал. Най-малко 190 изследователи ще изследват щателно всяко кътче на страната в продължение на 2 години, за да идентифицират линиите на разломи, способни да генерират земетресения с магнитуд от 5.5 или по-висока.

Ще бъдат проведени изследвания на 128 части на разломи. Мандал посочи, че тъй като АФАД е отговорна за действията след земетресения, тези данни ще бъдат много ценни за нея.

Мандал отбеляза, че първоначалната теренна работа е започнала на 1 ноември с изкопаване на траншеи за изследване на линиите на разлома.

Тези проучвания се провеждат едновременно в цяла Турция. В тези региони се изкопават ровове, за да се проучи колко често се случват тези земетресения. Следователно, това изследване ще предостави научни данни за това кога може да се случи следващото земетресение и колко мощно може да бъде."

Вярвам, че това проучване ще послужи като модел за много страни, живеещи в райони, предразположени към земетресения“, добави Мандал.

Турция е разположена в активна сеизмична зона и често преживява земетресения, които водят до жертви и сериозни щети.

Двойните земетресения, станали в южната част на страната в началото на февруари, отнеха живота на над 50 000 души и причиниха сериозни разрушения в градовете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?