3906

Къртици помагат при проучвания за дълголетието и рака: Имат под земята всекидневни и кухни

Съдействат на археолози, като изнасят части от артефакти изпод земята с пръстта която копаят

Особен вид слепи мишки къртици (Nannospalax ehrenbergi) живеят в полските райони на Диарбекир, Източна Турция. Те са изследвани от учените от 1984 г. 

Проф. д-р Юксел Джошкун, който е преподавател във факултета по природни науки на университета Диджле, Катедра по биология и зоология, заяви ,че тези животни водят нормален живот в тунелите, които копаят под земята

АА

Джошкун говори за необикновения подземен живот на този странен вид къртици, за които се съобщава в литературата, че се използват в проучвания за дълголетието и рака и понякога дори помагат за археологически разкопки чрез изнасяне на исторически обекти изпод земята на повърхността с пръстта която копаят в тунелите си.

Ученият сподели пред агенция Демирьорен (DHA), че къртиците водят много подреден живот под земята. „Къртиците-мишки са един от видовете бозайници, които са широко разпространени в крайбрежните райони на Турция. Можем да ги срещнем само в крайбрежните райони на Черно и Средиземно море и около Истанбул. „Те имат много подреден живот в тунелите, които са изкопали под земята.

АА

Например техните всекидневни, помещения за съхранение на храна и кухни са отделни. Те също имат специални тоалетни ями“, отбеляза проф. Джошкун. „Те подготвят специални помещения за чифтосване, и след това ги използват за място, където се отглеждат малките. Има множество входове и тунели за бягство под земята към тази "стая". С други думи, те създават много сложна структура за безопасността на малките”, допълни той.

Основните гнезда на къртиците мишки са на дълбочина от 1,5 метра, подчерта Джошкун. „Но тунелите, които те отварят за събиране на храна, могат да бъдат намерени на 10 до 15 сантиметра под земята. Те събират храната, която срещат, особено под формата на грудки, и я запазват като храна за зимата. Складовете ги поддържат внимателно. Предпазват храните от гниене. Те изхвърлят с времето гниещите храни заедно с пръстта, която непрекъснато копаят”, допълни той.

АА

Професорът се оплака: „Хората смятат, че тези животни вредят на селскостопанските продукти. Те смятат, че увреждат реколтата с почвата, която изхвърлят. Всъщност не причинява толкова много вреда. Те могат да причинят щети особено в полета като картофи, лук и моркови, но всъщност те не обичат много картофите и лука. Ядат моркови с удоволствие. Не мисля, че те вредят много. Но в допълнение към тези вреди, те имат голяма полза по отношение на обогатяването и вентилирането на почвата. Те аерират почвата, преобръщат я и я разбъркват. Те допринасят за обогатяването и образуването на хумус.“

АА

Интересен е факта, че мишките къртици предоставят важни улики за археологическите разкопки, като изнасят исторически артефакти под земята на повърхността с пръст. 

АА

Професорът припомни много любопитен факт за къртиците.  

„В литературата има сведения и вярване, особено през асирийския и шумерския период, че пиенето на млякото на тези животни ще излекува слепи или хора с увредени очи.

Нивото на кислород под земята е ниско. Мишките къртици са едни от животните, които могат да живеят в среда без кислород. По тази причина, проучванията върху стареенето и рака се фокусират и върху тях.

Джошкун допълни: „Мишките къртици са еволюирали с времето и са приели окончателната си форма, защото живеят в тунели, които копаят под земята. Очите, ушите и опашките им са еволюирали. Очите им са покрити със завеса от кожа, те не виждат нищо.

Те намират пътя си благодарение на космите около носа и чувствителните сетивни органи“, заключи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?