49

Карта на бездомните кучета раздели Турция

16 души са загинали през първите 5 месеца на 2022 г. при инциденти с кучета

Приложение с карта, където потребителите могат да качват местоположението на бездомни кучета, за да предупреждават другите за възможни атаки, е обект на внимание в Турция, поради обвиненията, че помага на онези, които искат да наранят или дори да убият кучетата. Адвокатска колегия в Истанбул заведе дело за закриването на приложението.

DHA

Проблем с бездомните кучета

Приложението Хаврита (Havrita), чието име произлиза от турските думи кучешки лай и карта, беше пуснато наскоро от група активисти, които управляват акаунти в социалните медии, за да посочат това, което те нарекоха „проблемът с бездомните кучета“ в страната. Активистите се застъпиха за повече действия за премахване на бездомните кучета от улиците след поредица от нападения на кучета срещу хора в цяла Турция, в които жертвите бяха предимно деца.

DHA

Приложението показва места с висока концентрация на бездомни кучета и потребителите могат да качват снимки на глутница бездомни кучета и да определят точното им местоположение в 81-те турски провинции.

Приложението трябва да бъде затворено 

Гюлсание Екмекчи, адвокат, която оглавява Комисията за правата на животните на Истанбулската адвокатска колегия, заяви пред информационна агенция Демирорен (DHA), че приложението трябва да бъде затворено изцяло, позовавайки се на отравянето на 10 кучета в квартал Муратпаша в южната провинция Анталия след като местоположението на кучетата било маркирано в приложението.

DHA

Деврим Кочак, друг адвокат, който е сред активистите, основали онлайн платформата, защитава приложението. Според нея приложението няма мисия „да навреди на кучетата“. „Човек няма да посети нашето приложение, ако иска да нарани куче“, казва тя. 

DHA

Екмекчи, от друга страна, казва, че маркирането на животните на картата не е било с „добри намерения“. „Това е приложение, създадено от хора, които не искат кучета по улиците. Те искат животните да бъдат събирани и убивани. Научаваме за съобщения за убийства на кучета на места, отбелязани на картата. Хората ни се обаждат и ни разказват за тези убийства”, се оплака тя.

Общество се раздели на две

"Нашето общество се раздели на две групи: любители на животните и врагове на животните. Тази платформа явно е създадена, за да провокира обществеността. Като юристи сме обезпокоени. Това е против закона, това е против правата на животните, законът за защита на животните и международните договори на Турция са на страната на (хуманното отношение към животните)“, заяви адвокат Екмекчи.

 

„Животните не могат да се защитават сами и само хората могат да ги защитават. Ще продължим борбата си, докато приложението бъде затворено и ще предприемем действия, ако го пуснат отново под друго име“, каза тя. Тя отбеляза, че „любителите на животни посещават местата, отбелязани в приложението, за да защитят животните. Това със сигурност може да ги изложи на опасност“, допълни тя.

Кучета плашат, ако не са с каишка

Кочак каза, че приложението им се стреми да се справи с проблема с „глутниците кучета, които се събират на и в близост до обществени места като болници, детски площадки, училища и джамии“.

DHA

„Хората водят децата си в парковете и се сблъскват с този проблем. Дори осиновените кучета могат да изплашат децата, ако не са с каишка. Искаме да предотвратим този проблем с бездомните кучета“, сподели тя.

 

Кочак също така добави, че 16 души са загинали през първите пет месеца на 2022 г. при инциденти, причинени от нападения на кучета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?