49

Къро - последният дон на родната „Коза Ностра“

Къро успяваше да контролира хората си в България дори от далечния Кейптаун

 

Подозираният в заговор срещу главния прокурор, висши магистрати и полицаи криминален бос бе смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на много други знакови разстрели, сред които и този на Георги Илиев.

Иимето на Къро бе далеч от популярността на именитите представители на ъндърграунда, докато Иван Гешев не оповести разкритията за готвен заговор срещу него и други висши магистрати и полицаи. 

Къро е сред малцината останали „големи фигури“ от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията. Може би една от причините да остане недосегаем е и тази, че от доста време не живее в България, а в ЮАР, понякога и в Дубай. Парадоксално, но изглежда дори и оттам, въпреки разстоянията съумява да контролира хората си у нас. Всичко това дава основание да се приеме, че Къро е един от последните донове на родната „Коза Ностра“.

Мястото на покушението

 

Официалният бизнес 

Името на Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Ъндърграунд 

Неофициално името му се свързва с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Други му преписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите. А най-големите  печалби се свързват с контрола върху каналите на наркотици от Латинска Америка към Европа. Смята се, че Къро също има размах в тази посока. 

Обвинението

Каменов беше обвинен като поръчител на убийството на Любо Полицая. Покушението срещу бившия полицай от софийското Шесто РПУ - Любомир Иванов, бе извършено на 10 май м.г.  в кв. „Лозенец“. Мотивите според разследващите бяха показателни за отмъстителността на Красимир Каменов – Къро.

Списъкът

И макар да е обвинен за поръчителството само на убийството на Любо Полицая, оперативната информация на службите приписва на Къро доста солиден списък от поръчкови убийства. Но към момента нито едно друго не е потвърдено със сигурност. 

Едно от убийствата е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. 

През март 2013 г. Стойчо Стоилов, търговец на зеленчуци, бивш служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ е пребит до смърт пред дома си в столичния квартал „Редута“. Подозренията са, че поръчката за побоя е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница. 

Същата година, но в началото, на стълбите пред Съдебната палата в София, докато се движи с охраната си, е прострелян Златомир Иванов – Златко Баретата. Подозренията са, че между Къро и Баретата е имало спор именно за контрола по българо-турската граница, като Златомир Иванов също искал да влезе в бизнеса с проверката на земеделска продукция, внос от Турция.

Началото на 2020 г. недалеч от дома си жестоко е пребит журналистът Слави Ангелов. В съдебна фаза е делото за побоя, по което са подсъдими трима – двама близнаци и още едно лице. Всичките имат връзки с футболни агитки и са смятани за хора именно на Каменов. И макар още в началната фаза на разследването да се смята, че именно той е поръчител, до момента обвинение в тази посока няма.

През април 2021 г. на Околовръстното шосе е прострелян търговецът на автомобили Николай Драгополов. Няколко месеца по-рано собственикът на автокъща губи 8 луксозни автомобила, които са запалени, защото е отказал да плати рекет от 1 млн. лв. на хора на Красимир Каменов. Интересно е, че Къро не е подозиран за ликвидирането на Драгополов, а друг човек, с когото убитият е имал пререкания. 

Преди 13 месеца в покрайнините на София бе убит Боби Белята – Борис Борисов. Начинът, по който е ликвидиран, говори, че той се е познавал с убиеца си.  

Нито едно от тези убийства не е доказано, че е поръчано от Красимир Каменов - Къро, но името му е свързано с всичките жертви.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
при бай Тошо такива работи нямаше

при бай Тошо такива работи нямаше

25.05.2023 | 22:08

демокрация+ и капитализъм!

Отговори
5 3
1ВО РПУ БОКЛУЦИ

1ВО РПУ БОКЛУЦИ

25.05.2023 | 20:33

Затвор за АТАНАС КАЧАКОВ! САЙТА МУ БЛИЖЕ ЗАД*ИКА НА ДЕБЕЛИЯ ЛА*НАР

Отговори
5 0
1912 кичука

1912 кичука

25.05.2023 | 20:32

ЗАТВОР ЗА АТАНАС КАЧАКОВ!

Отговори
6 0
1912

1912

25.05.2023 | 20:30

Защо не му налапате пилето? Затвор ЗА АТАНАС КАЧАКОВ!

Отговори
6 0
Батко

Батко

25.05.2023 | 17:47

От статията следва, че си е получил заслуженото :) Жалко, че децата му са живи!

Отговори
9 3
Да да

Да да

26.05.2023 | 09:23

Получил си е заслуженото, защото реши да свидетелства срещу Мафията, от която беше част и която го ликвидира.

Отговори
1 1
прокурор

прокурор

25.05.2023 | 16:56

Със сигурност не е последния.

Отговори
18 0
Умните босове си живеят живота в Дубай

Умните босове си живеят живота в Дубай

25.05.2023 | 16:49

Не при Black Lives Matter

Отговори
12 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?