2374
Следвайте ни

Карма: Мъж умря от алкохол менте, купен с фалшиви пари

viber icon

Мъж с инициали С. Д., който почина по-рано този месец в Истанбул, беше идентифициран от полицията като един от лидерите на банда, печатала фалшиви пари. Вестник „Сабах“ съобщи, че мъжът е купил фалшив алкохол с парите, произведени от бандата му и в крайна сметка е починал. 

Членовете на неговата банда бяха заловени от турските сили за сигурност миналата седмица в „Операция Бенджамин“, която се проведе в столицата Анкара и други градове. Бандата е отговорна за пускането в обращение на долари, турски лири и други валути и досега е произвеждала пари на стойност над 562 000 долара (5 милиона TL), според полицията.  Деветдесет и шест заподозрени, включително лидери на бандата, бяха арестувани.

В Турция се отчитат редица смъртни случаи от фалшиви напитки през последните две години. Миналият октомври 80 души загинаха в рамките на няколко седмици в цялата страна. Също миналата година 30 души в Истанбул, предимно чуждестранни граждани, починаха след консумация на чист алкохол, като погрешно смятали, че това ще им помогне да се предпазят коронавирус. 

Силите на полицията и жандармерията заловиха хиляди литри фалшив алкохол при акции в незаконни ателиета и десетки бяха арестувани. Повечето смъртни случаи и хоспитализации са открити в резултат на използването на домакински почистващи препарати при производството на алкохол. Най-слабо изразеният ефект на фалшивия алкохол, когато се консумира в големи количества, е трайна слепота.

Експерти казват, че астрономическите цени на алкохолните напитки в Турция, в следствие на високите държавни акцизи, тласкат потребителите към питиета менте. Те съветват потребителите да купуват напитки от лицензирани, надеждни дилъри и да ги проверяват за бандероли, което гарантира, че продуктът е оригинален.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

стар, пиян, беззъб седесар

стар, пиян, беззъб седесар

05.10.2021 | 14:15

Такива работи в Турция не стават бе, те са само в Русия с Борящник!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?