Следвайте ни

Каракачанов потегля към САЩ за много важна среща

viber icon

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще проведе работно посещение в САЩ в периода 03-10 октомври 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МО.

Посещението е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване и разширяване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство, оповестена от министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп м.г.

В рамките на визитата във Вашингтон ще се проведе среща на Каракачанов с американския му колега Марк Еспър. Акцентите на дискусията между двамата министри ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ относно структурата на силите им.

Пътната карта има за основа и надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за непрекъснато развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г.

След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на отличното сътрудничество между Министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната Гвардия на щата Тенеси.

Преди два дни Каракачанов потвърди, че е изпратено запитване за евентуално купуване на още 8 изтребителя Ф-16 от американската компания "Локхийд Мартин".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ха ха

Ха ха

02.10.2020 | 21:00

Отива да му набият чумберите, ще купува още 8 фърчила, нали се гласят да теглят още 5 милиарда заем.

Отговори
2 0
Каракачака

Каракачака

02.10.2020 | 18:35

Дано си смени дънките......

Отговори
2 0
Да не си забрави торбата за кренверши

Да не си забрави торбата за кренверши

02.10.2020 | 17:23

Ще ходи да си мери шкембето ли?!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?