Караджич: Ще кажем на Европа да се... и да не се връща, докато не сме свършили

Свидетелствата, изнесени в първия ден на процеса срещу лидера на босненските сърби Радован Караджич, разкриват, че геноцидът на мюсюлманите в Босна е била целта на войната, а не следствие от нея, пишат британските в. Таймс и Гардиан, позовавайки се на цитираните в залата телефонни разговори и други доказателства. В рамките на шест часа във вторник и в отсъствието на Караджич основният прокурор по процеса на века Алан Тиегер излъчва записани разговори между него, заместничката му Биляна Плавшич и главнокомандващия Ратко Младич, както и видео- и снимков материал за извършените през войната военнопрестъпления. Още преди конфликта Караджич предрекъл, че Сараево ще стане кървава баня и 300 хил. мюсюлмани ще умрат. Според записите лидерът на босненските сърби заявил, че бошняците трябва да изчезнат от лицето на Земята, както и че всичко е готово за обсадата на Сараево. Предупрежденията са от есента на 1991 г. - доста преди началото на конфликта в Босна през април 1992 г.

Прокурорът изнесе информация за концентрационните лагери, в които са били затваряни в нечовешки условия бошняци и хървати, както и за редица масови гробове освен по-известния случай в Сребреница. Именно за Сребреница, където бяха брутално избити над 8 хил. мъже, във вторник стана ясно, че Караджич лично е издал "директива номер 7", с което е оторизирал действията на сръбските войници и е поръчал на Ратко Младич да създаде непоносима ситуация. Тиегер обяви, че целта на обвиняемия е била да създаде моноетническа държава от мултиетническа страна. Той цитира изказвания на Караджич, говорещи за етническа омраза. Мюсюлманите не могат да живеят с другите. Те ще ни погълнат с техния прираст и други трикове. Ние не можем да позволим това да стане и трябва да ги унищожим, се чува на един от записите, а на друг Караджич казва, че бошняците "не са добре в главата".

Прокурорът изнесе сведения и за отношението на Караджич към евентуалната намеса на международните сили. Ще кажем на Европа да се... и да не се връща, докато не сме свършили работата. Следващото заседания по делото е на 3 ноември. Обвинението има общо над 400 часа записи, които ще бъдат оповестени в зала до края на процеса.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?