46

Капалъ чарши може да не издържи на очакваното земетресение в Истанбул

„Не можем да кажем, че Капалъ чарши е 100% устойчиво на земетресения.“ Това призна главният архитект Ихсан Саръ, член на Научния съвет на Програмата за възстановяване на един от главните туристически обекти на Истанбул.

 

DHA

Приключи по-голямата част от три годишните реставрационни и укрепителни работи срещу опасност от земетресения в най-стария исторически покрит пазар в света, Капалъ чаршия. 

Текущата реставрация на Капалъ чаршия, стана с координацията на кабинета на губернатора на Истанбул и община Фатих почти приключи деностите.

DHA

В 562-годишната историческа сграда, където има повече от 4 хиляди дюкяни, бяха извършени обновителни работи по инфраструктурата, инсталации, канализации и подпорни стени. 

Специалисти направили паралелна реставрация в историческата чаршия, заявиха, че 95 процента от гравюрите, направени по таваните от 27 хиляди квадратни метра и някои стенни фрески от 19 век, са приключили.

DHA

Извършени са и укрепителни работи в комплекса срещу евентуално земетресение в Истанбул. В този контекст се разбра, че циментовите елементи от предишните реставрационни процеси, покриващи оригиналната структура на стените са били почистени и запълнени със специални нови устойчиви материали, особено в определени точки на конструкцията с пукнатини.

DHA

Беше съобщено, че носещите колони между арките и стените на Капалъ чаршия са подновени с алуминиеви елементи, като останалите стоманени части са почистени от ръжда и ремонтирани. 

DHA

Членът на Научния съвет на Община Фатих, главен архитект Ихсан Саръ даде информация за реставрационните и укрепващите работи.

DHA

„Имаше сериозни проблеми на някои места по отношение на сигурността на сградите при евентуално земетресение. Извършихме някои технически намеси. Капалъ чаршъ е сериозно разрушена при последното земетресение от 1894 г. След това комплексът, който е имал над 50 хана, се свива и сега Капалъ чаршия, съдържа приблизително 18-20 хана.

DHA

През 80-те години, почти 27 хиляди квадратни метра тавани в комплекса са боядисани и са направени нови орнаменти. Сега всички те са възстановени в първоначалния си вид, в съответствие с документацията от архивите, с която разполагаме. 

DHA

Чаршията е реконструирана, като се вземат предвид снимки от 19 век. Над 17 хиляди квадратни метра бяха обновени и съживени, като на места се наложи подмяна на някои каменни елементи. За целта използвахме оригинални камъни, извлечени от квартал Мут в средиземноморския южен турски район Мерсин.  В момента над 95 процента от реставрационните работи бяха приключени.

DHA

„Устойчивостта срещу земетресение е много актуална тема сега. За да направим сградата устойчива на земетресения, работата ни продължава по три улици“, сподели Саръ. 

DHA

„Разбира се, Капалъ чаршия запазва своята историческа идентичност. "Стремим се да направим тези паметници колкото е възможно по-устойчиви на земетресенията. Това е много сложен процес. Ще бъде разрешен вероятно във времето“.

DHA

Предполага се, че земетресението в Истанбул няма да е точно в този район на Истанбул, а на около 20-30 км. южно от него, в Мраморно море. Това може да е шанс за нас. Надяваме се, че чаршията ще посрещне и ще издържи евентуално земетресение в Истанбул в съответствие с информацията, която имаме.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?