Следвайте ни

Кападокия привлече над 60 000 туристи през май СНИМКИ

viber icon

Световноизвестният турски регион Кападокия, дом на легендарни варовикови коминчета и зашеметяващи разходки с балон, посрещна над 60 000 туристи през май, въпреки продължаващите множество ограничения заради коронавируса, се казва в изявление на местните туристически власти.


Според данните в централната провинция Невшехир 61 634 души са посетили 17 топ туристически обекти в Кападокия.


Със 17 774 посетители , известният музей на открито в Гьореме беше най-посещаваната дестинация в Кападокия.


Последваха музеят на открито Зелве, който привлече 17 477 посетители, и подземният град Каймаклъ, който привлече 11 571 посетители, се казва в изявлението.


Кападокия се превърна в популярна дестинация в световен мащаб през последните години със своите подземни градове, вулканични конуси и разходки с феерични балони, както и църкви и параклиси, издълбани в скалите, използвани през ранните години на християнството.


Регионът предлага на туристите визуален празник в централна Турция и изглежда като приказна земя със своите снежни одеяла през зимата и мъгла в ранните сутрешни часове през пролетта. 


Миналата година турският парламент ратифицира законопроект, който има за цел да защити историческата атмосфера на региона.


С одобрението на законопроекта беше създаден Теренният орган на Кападокия, който има правомощията да руши или реставрира сгради и да продава или наема държавно имущество в Кападокия.


В съответствие със закона през последните две години на историческото място бяха разрушени около 310 неоторизирани сгради, загрозяващи облика и нарушаващи автентичността на региона.


Властите също са въвели строги мерки като част от програмата за сертифициране на безопасен туризъм, което позволява на посетителите да се насладят на гледките и звуците на обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, без никакво притеснение относно Covid-19. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?