Следвайте ни

Канал "Истанбул" става геополитически инструмент на Ердоган СНИМКИ

Румънски експерт изложи три сценария за бъдещо развитие

viber icon

Неотдавнашните коментари, направени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно началото на строителството на канал "Истанбул", представляват „геополитическо и стратегическо предизвикателство за черноморските държави, както и за основните играчи, които имат интереси в региона, като НАТО, ЕС и Китай". Това заяви в интервю за ТАСС вчера, Константин Корнеану, председател на Европейската асоциация за геополитически и стратегически изследвания.

"Канал "Истанбул" ще се превърне в инструмент на режима на Ердоган в постоянните му усилия да включи Турция в регионалните геополитически игри," подчерта той. "Правният статут на канала ще изисква политически и дипломатически разговори, за да се избегне дисбаланс на регионалната архитектура на сигурността."

Румънският експерт изложи три сценария за бъдещо развитие. Според него прилагането на разпоредбите на конвенцията от Монтрьо относно режима на проливите към новия проект ще даде шанс на Турция да води преки преговори с основните играчи, установявайки своите геополитически и сигурни интереси.

Отхвърлянето на конвенцията би довело до милитаризация на Черноморския регион, тъй като военноморските сили на НАТО ще могат да влязат в Черно море по всяко време, създавайки затруднения за Русия в региона.

Запазването на Конвенцията от Монтрьо, но изваждането на канал "Истанбул" извън неговата юрисдикция ще позволи на Турция да повлияе на ситуацията в Източното Средиземноморие и Черно море. Тя ще е в състояние да принуждава НАТО, Европейския съюз, Русия и Китай да вземат предвид геополитическите ѝ интереси, смята експертът.

Изграждането на канал "Истанбул" от Турция е малко вероятно да застраши пряко сигурността на Москва. Това обаче може да подкопае подкрепата на Русия за нейните регионални съюзници, заяви старши научен сътрудник на Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института по ориенталистика на Руската академия на науките Борис Долгов.

 "Що се отнася до външнополитическите интереси и подкрепата на Русия към съюзническите страни, да кажем например Сирия, проектът предизвиква известни опасения. Дори бих казал, че до известна степен застрашава външната политика на Русия", отбеляза коментаторът и добави, че снабдяването на руските войски в Сирия се извършва през Босфора.

Долгов каза, че потенциалното изтегляне на Турция от Конвенцията от Монтрьо, което се обсъжда в турските медии, засяга външнополитическите интереси на Русия.

Той добави, че планираното изграждане на алтернативния воден път е продължение на политиката на Турция, целяща да се утвърди като регионален център на властта. "Турският президент Ердоган заяви, че за първи път след Втората световна война се е открила възможност за Анкара да засили геополитическата си роля. И този проект е продължение на тази политика, насочена към засилване на влиянието на Турция, политическо и икономическо“, обясни той.

По-рано Ердоган заяви, че при никакви обстоятелства Турция няма да се откаже от изпълнението на проекта за канал Истанбул. Проектът беше обявен за първи път от Ердоган през 2011 г.

Конвенцията от Монтрьо е подписана през 1936 г. Тя гарантира свободно преминаване на търговски кораби, докато преминаването на военни кораби е ограничено. Черноморските държави могат да преминават през канала безпроблемно, докато нечерноморските държави са изправени пред значителни ограничения по отношение на класа, тонажа и времето за престой на морските кораби в Черно море. Те също така предварително трябва да уведомят Турция, като тя има право да откаже преминаване ако прецени, че те могат да предизвикат военни конфликти в района.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Smolnikov

Smolnikov

20.04.2021 | 11:55

Da se zalee gadnata sgan s voda. Da se nagoreshtqvat jeleza I da se belejat ochi po star osmanski obichai.

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

20.04.2021 | 22:00

F U C K YOU P E D A L !

Отговори
0 0
Ann

Ann

20.04.2021 | 09:45

Добрый день. Ако искате Безплатен сeкс във вашия град -- relax24.club

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?