Следвайте ни

Канал Истанбул няма да увеличи чуждите военни кораби в Черно море

viber icon

Плановете за изграждане на Канал Истанбул не променя параметрите на присъствието на чуждестранни кораби в Черно море, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"Доволни сме от взаимодействието с нашите турски приятели и колеги по въпросите за прилагането на конвенцията от Монтрьо, който дава на Турция контрол над нейните проливи и правомощия да регулира транзита на морски военни кораби." каза той. "Днес установихме по време на разговорите, че плановете за изграждане на Истанбулския канал няма да окажат никакво влияние върху параметрите на присъствие на чуждестранни военни флотилии в Черно море."

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на строителството на Истанбулския канал, който ще свързва Мраморно и Черно море, на запад от Босфора. Проектът беше представен за първи път от Ердоган през 2011 година.

Смята се, че каналът има дневен транзитен капацитет от 160-180 кораба, включително танкери, превозващи до 300 000 тона пратки. 

Планираният алтернативен маршрут между Мраморно море и Черно море, който е планиран да бъде завършен през 2025-2026 г., няма да има ефект върху споразумението от 1936 г. Монтрьо за турските проливи, заяви турският министър Мевлют Чавушоглу.

"Максималният капацитет за безопасно преминаване през Босфора е 25 000. Но в момента тази цифра надхвърля 45 000. Изчислихме, че тази цифра ще бъде 80 000 до 2050 г. ", каза турският министър.

По тази причина изграждането на Канал Истанбул ще облекчи и ускори преминаването от и до Черно море.
 
 
 
 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?