Следвайте ни

Канада спря продажбата на военно оборудване за Турция

viber icon

Турските въоръжени безпилотни самолети Байрактар TB2 са оборудвани със системи за изобразяване и насочване, предоставени от базирана в Канада компания.

Канада отмени разрешителните за продажба на оръжие на Турция. „При направен преглед, бяха констатирани достоверни доказателства, че канадската технология, изнасяна за Турция, е била използвана в Нагорни Карабах. Днес обявявам отмяната на разрешенията, които бяха спрени временно през есента на 2020 г.“, съобщи външният министър на страната Марк Гарно.

"Турция е важен съюзник на НАТО, но това използване не беше в съответствие с канадската външна политика, нито с гаранциите за крайна употреба, дадени от Турция," добави той.

Базираната в Канада компания L3Harris Wescam продава системи за изображения и насочване, използвани в турския въоръжен безпилотен самолет Байрактар TB2.


По-рано през деня Чавушоглу поиска от Канада да преразгледа ограниченията, като Турция изрази своя "дискомфорт" по отношение на ембаргото, съобщи държавната Анадолска агенция, позовавайки се на дипломатически източници.

Широкото използване на произведени в Турция безпилотни летателни апарати (БЛА) от Азербайджан, се смята ключово за резултата при конфликта в Нагорни Карабах  - спорен регион между Армения и Азербайджан.

Подобен проблем съществува в момента и в Украйна, тъй като тя закупи миналата година от Турция въоръжени БЛА Байрактар TB2. Те сега се използват в конфликтните гранични райони около Донбас при спора с Русия. 

В момента турските БЛА се произвеждат от компанията "Байкар Дефанс", която се ръководи от Селчук Байрактар, съпруг на Сюмейе Ердоган-Байрактар, дъщеря на президента Ердоган. 

С използването на своите безпилотни самолети както в страната, така и в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, наскоро Турция бе посочена като един от водещите производители на БЛА в света.

От фирмата вчера обявиха, че тестовете за висока надморска височина и висока скорост на новия модел Байрактар Акънджъ ПT-3 са завършили успешно. При този модел много от компонентите вече се произвеждат изцяло в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Bojo

Bojo

14.04.2021 | 12:03

Hitler bi kazal Turci turci turci na sapynnnn la la la na sapynnnn

Отговори
0 1
Dinko

Dinko

14.04.2021 | 09:53

Mama im deba tyrskaaaa samo za nasilie mislqt.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?