Следвайте ни

Канада спира ваксинацията с AstraZeneca за лица до 55 години

viber icon

Националният консултативен комитет на Канада по имунизация препоръча на Министерството на здравеопазването на северноамериканската държава да спре ваксинацията на населението под 55 години с ваксина, разработена от британско-шведската компания „AstraZeneca“ и университета в Оксфорд, тъй като е необходимо внимателно проучване данните за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани, се посочва на уебсайта на канадското министерство на здравеопазването, съобщава ТАСС.

„Националният консултативен комитет по имунизация на Канада в момента препоръчва да не се използва ваксината „AstraZeneca“ срещу COVID-19 при лица на възраст под 55 години“, се казва в документа. Той уточнява, че това се дължи на проучването на получените данни за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани.

Експертите на комитета изучават информация, че в Европа са открити няколко подобни случая, предимно сред жени, при ваксинираните във възрастовата група до 55 години. Промените настъпват 4-16 дни след ваксинацията. В Канада, както следва от съобщението, подобни случаи все още не са регистрирани.

По-рано в понеделник CBC съобщи, че канадският национален консултативен комитет по имунизацията ще реши да спре ваксинирането на популации под 55 години с „AstraZeneca“, но не даде подробности На 1 март комисията препоръча на Министерството на здравеопазването на страната да спре употребата на ваксината „AstraZeneca“ при хора на възраст над 65 години поради "ограничена в момента информация относно нейната ефективност за тази възрастова група", но на 16 март оттегли тази препоръка. Специалистите от отдела дават препоръки на канадските власти относно използването на всички ваксини, одобрени от Министерството на здравеопазването.

На 14 декември миналата година в Канада започна ваксинация на населението. В момента в страната се предлагат ваксини от американските компании „Pfizer“, „Moderna“, „Johnson & Johnson“ и британско-шведската „AstraZeneca“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?