49

Камили се бият на фестивал в Ефес

40-ото издание на фестивала по борба с камили в Селчук (Ефес) се проведе в неделя в едноименния турски град, до изнестния курорт Кушадасъ. Районът е известен с античния град Ефес, както и с последния дом на Дева Мария. 


За любителите на борбата с камили обаче това е най-голямото събитие от този вид в страната.


Фестивалът събра 162 камили, техните собственици, водачи и стотици зрители въпреки студеното време. Под аплодисментите на тези, които се тълпяха на арената, заобиколена от прегради, камилите се биеха помежду си, опитвайки се да се ухапят една друга, докато техните водачи с дълги тояги ги разделяха всеки път, когато борбата ставаше по-ожесточена.


Камилите са дошли от провинциите в западна Турция, където вековният спорт, който еволюира в днешната си форма, е много популярен. При откриването на всяка битка има церемониалмайстор, който рецитира стихове, възхваляващи всеки участник, и ободрява тълпата. 


Атмосферата е панаирджийска, като присъстващите се веселят и танцуват. На зрителите се предлага камилско месо и произведения на народните занаяти на сергии. На фестивала е хит камилският суджук, който се предлага под формата на топъл сандвич или с гарнитура.


Сред най-възрастните зрители е 85-годишната Разие Йълдъз. Бивш пастир на камили, Йълдъз казва, че е прекарала години сред камили и се е осмелила да излезе в „това студено време“, само за да ги гледа отново.


В събота в центъра на Селчук се проведе конкурс за красота сред 30 камили, които бяха украсени с цветни аксесоари от собствениците си, за да спечелят сърцата на журито.


Честа гледка този сезон в района са десетките нагиздени камили, водени от собствениците си за поредния зимен фестивал. Този обичай може да се види всеки януари във всички югозападни морски райони на Турция, в това число в курортите Бодрум и Мармарис, но най-големият фестивал е в Ефес. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?