Следвайте ни

Камала Харис е с майка индийка, бащата от Ямайка ги напуснал рано

viber icon

Дама за историята! Камала Харис е първата жена, избрана за вицепрезидент на САЩ.  55-годишната дама ще управлява страната заедно с Джо Байдън в критичен момент от националната история - опитвайки да я обедини след няколко горчиви месеца и да овладее вълната от случаи на коронавирус, обхванали части от САЩ.

Тя ще също бъде и първият чернокож и първият азиатско-американски вицепрезидент. BBC разказва за пътя на Камала Харис към работата в Белия дом, цитиран от Инвестор.

 

Харис е родена в Оукланд, Калифорния, от двама родители имигранти - майка, родена в Индия, и баща, роден в Ямайка. След развода на родителите си Харис е отгледана предимно от своята индуска самотна майка, Шямала Гопалан Харис, изследовател на лечението на рак и активист за граждански права.

Израства ангажирана с индийското си наследство, посещавайки с майка си Индия, но разказва, че майка ѝ е възприела черната култура на Оукланд, потапяйки в нея двете си дъщери - Камала и по-малката ѝ сестра Мая.

„Майка ми много добре разбираше, че отглежда две чернокожи дъщери“, пише тя в автобиографията си „Истините, които държим“. "Знаеше, че новата ѝ родина ще ни възприема с Мая като черни момичета и беше решена да се погрижи да растем уверени, горди черни жени."

Ранните години на Харис включват и кратък период в Канада. Когато Гопалан Харис започва работа като преподавател в университета Макгил, Харис и нейната по-малка сестра Мая отиват с нея, посещавайки училище в Монреал в продължение на пет години.

Тя посещава колеж в САЩ, прекарвайки четири години в университета Хауърд, един от най-известните исторически "черни" колежи и университети в страната, които тя определя като един от най-формиращите преживявания в живота си.

Харис казва, че винаги се е чувствала добре със самоличността си и просто се описва като "американка".

През 2019 г. тя коментира пред Washington Post, че политиците не трябва да се вписват в определени категории на базата на техния цвят или произход. "Моята идея беше: аз съм това, което съм. Добре съм така. Може да се наложи да помислите върху това, но аз съм добре така", заяви тя.

След четири години в Хауърд Харис продължава образованието си и получава диплома по право от Калифорнийския университет в Хейстингс, след което започва кариерата си в службата на окръжния прокурор на окръг Аламеда.

Тя става окръжен прокурор на Сан Франциско през 2003 г., преди да бъде избрана за първата жена и първия чернокож главен прокурор на Калифорния.

В своите почти два мандата като главен прокурор Харис придоби репутация на една от изгряващите звезди на Демократическата партия, използвайки този импулс, за да ускори избора си за сенатор в Калифорния през 2017 г.

След влизането си в Сената бившият прокурор спечели благосклонност сред прогресивните редици за яростните си разпити на номинирания за върховен съдия Брет Кавано и генералния прокурор Уилям Бар в ключови изслушвания в Сената.

Когато в началото на миналата година стартира кандидатурата си за президент пред тълпа от над 20 хил. поддръжници в Оукланд, Калифорния, Харис бе посрещната с първоначален ентусиазъм.

Тя не успя обаче да формулира ясна обосновка за своята кампания и даде объркани отговори на въпроси в ключови области на политиката като здравеопазването. Не успя и да се възползва от предимствата на своята кандидатура: дебати, които показват нейните прокурорски умения.

През март Харис подкрепи бившия вицепрезидент Джо Байдън, заявявайки, че ще направи "всичко, което е в моята власт, за да му помогна да го изберат за следващия президент на САЩ".

Тя се представи силно срещу Майк Пенс в октомврийския вицепрезидентски дебат, където кандидатите размениха яростни реплики по редица теми. Нейните напомняния към Пенс „Г-н вицепрезидент, говоря“, след като той многократно я прекъсваше, бяха отбелязани като подчертано усилие на първата черна жена във вицепрезидентски дебат, които бяха чути.

Участието ù в изборната надпревара постави постиженията й като главен прокурор на Калифорния под светлините на прожекторите.

Тя е била обект на многократни атаки от прогресивните редици, че не е достатъчно прогресивна. Обвинявана е, че до голяма степен е избягвала прогресивни битки, включващи въпроси като реформа на полицията, реформи в борбата с разпространението на наркотици и неправомерни присъди.

"Камала е ченге" стана често срещан рефрен по време на предизборната кампания, пречейки на опитите й да спечели по-либералната демократична база по време на първичните избори. Но същите тези фактори може би се оказват полезни в общите избори, когато демократите трябва да спечелят по-умерени избиратели и независими.

А днес, когато САЩ са разтърсени от расови проблеми и се увеличава контролът върху полицейския произвол, Харис сяда на първия ред и разполага с голямо влияние, за да усили прогресивните гласове.

В различни предавания тя е призовавала за промени в полицейските практики в САЩ. В Twitter призова за арести на полицаите, които убиха Бреона Тейлър, 26-годишна афроамериканка от Кентъки, и често говори за необходимостта от премахване на системния расизъм.

Камала Харис често е казвала, че самоличността ѝ я прави уникално подходяща да представя хората в периферията. Сега има шанса да направи точно това от Белия дом.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

С. Македония

С. Македония

08.11.2020 | 14:39

Она си е чиста македонка.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?