71

Календар „България през погледа на Ататюрк“ за 100 годишнината на Република Турция

Календар за 2023 г. на тема „България 1913-1915 г. през погледа на Ататюрк“ бе изготвен от Посолството на България в Анкара.

АА

В календара, в който има информация на български и на турски език, са включени снимки на България от този период, както и информация и визуални материали за периода, през който Мустафа Кемал Ататюрк е живял в София.

АА

На първата страница на календара е посочено, че Ататюрк е назначен за военен аташе в Османското посолство в България на 27 октомври 1913 г. и тогава пристига в София.

АА

В календара се посочва, че къщата, използвана от османското правителство като посолство в София, все още е резиденция на турския посланик в България и Ататюрк остава в тази къща, докато е назначен в Трети корпус на 20 януари 1915 г.

 

В календара, който насочва вниманието към факта, че Ататюрк е желан гост в домовете на българския обществен и политически елит, се споделя, че цар Фердинанд е канил Ататюрк и на различни обществени събития.

АА

И накрая, в календара бяха включени следните думи на Ататюрк за България:

 

„Спомените от краткия ми престой в България са живи в паметта ми и са много ценни за мен. Чувствата на искрена симпатия към България, които са се зародили в мен, никога не са изчезнали. Те са в основата на моята работа в областта на взаимоотношенията между двете страни. За разширяване на приятелските и доверителни отношения с България използваме всички възможности."

 

Освен това в календара се посочва, че българският художник Христо Лозев е бил в Истанбул между 1928-1931 г. и се е срещал с Ататюрк. Тогава Лозев започва да рисува портрет на Ататюрк.

 

На календара са цитирани думите на Лозев: „При една наша среща започнах да го рисувам. Той забеляза това и ме попита какво правя. Казах, че искам да го нарисувам, но го помолих да продължи да говори с другите гости, докато рисувам, така че портретът да е по-естествен, без поза. Турският лидер одобри готовия проект. След това той бе използван за пощенска марка с лика на Ататюрк", допълна Лозев.

АА

Посланикът на България в Анкара Ангел Христов Чолаков, в изявление за Анадолската агенция (АА) припомни, че тази година ще се чества 100-годишнината на Република Турция. Първият военен аташе на Османското посолство в София Мустафа Кемал Ататюрк е личността, която е реализирала този революционнен процес в съседна Турция.

 

По повод годишнината Чолаков заяви: „Като специален поздрав към нашите турски колеги, приятели и партньори, решихме да се върнем в онези дни и да покажем как Ататюрк е виждал България, местата, които е посещавал, и културния живот, който е имал у нас."

 

Посланик Чолаков заяви, че пожелават на всеки, който разглежда календара, приятно "пътуване до България" със снимки от времето на Ататюрк.

АА

Чолаков посочи, че тази година българското посолство в Анкара, генералните консулства в Истанбул и Одрин са подготвили мащабна програма за популяризиране на България като бизнес, туристическа и културна дестинация.

 

В посланието си Чолаков включи изказванията на Ататюрк "Моят съвет към вас, отидете в България, ще обикнете българите".

АА

Посланикът на Турция в София Айлин Ейткьок сподели в Туитър информацията за подготвения календар.

 „Посолството на България в Анкара подготви календара за 2023 г. „Ататюрк и България“ по случай 100-годишнината на републиката. На всяка страница от календара е обяснено различно измерение на софийските дни на Ататюрк. Искрени благодарности на посланик Чолаков за този значим подарък ."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата