46

Кълъчдароглу: Не можете да затворите политическа партия, когато изборният процес е започнал

Изборната програма на опозиционния алианс се обявява днес

Лидерът на най-голямата опозиционна турска партия, Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу заяви, че кандидатът за президент на Турция от "Масата на шестимата" ще бъде определен на 13 февруари. Кандидатът може да бъде обявен на този ден или няколко дни по-късно, уточни той.

Лидерът отговори на въпроси в програма на живо по Халк TВ снощи. Той припомни, че президентът и председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган сигнализира, че изборите ще се проведат на 14 май в много от изявленията си.

„Ние оказахме натиск за предсрочни избори. Мислехме, да го подкрепим, ако изборите се осъществят до 6 април. Парламентът щеше да вземе решение, а изборите щяха да се проведат по стария изборен закон.

„Ердоган иска да отиде на избори в благоприятна за него атмосфера. Хората са наясно с това. Ако изборите се забавят инфлацията ще стопи доходите на гражданите. Ние заявихме, че приветстваме избори на всяка дата, но няма да гласуваме за това в парламента. Президентът има само един шанс. И той е да разпусне парламента."

Лидерът на РНП говори и за предизборния манифест, който ще бъде обявен от "Националния алианс" (Масата на шестимата) днес. „Повече от 2300 конкретни инициативи и проекти ще бъдат обявени под 9 основни заглавия“.

Кълъчдароглу анализира процеса воден за закриване на Прокюрдската Народна демократична партия (НДП).

„Не можеш да закриеш политическа партия, когато е започнал изборният процес. Партията прави цялата си подготовка и иска да влезе в изборите.

„Ние като РНП не искаме да се закрива никоя политическа партия. Защото не ръководството на една партия, а пряко хората ще решат дали една партия ще дойде на власт. Разбира се, ако има подкрепа от хората тази партия ще продължи работата си“, заключи Кълъчдароглу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?