1553

Какво знаем за мистериозните обекти, свалени от САЩ?

Свалянето на огромен китайски балон край бреговете на САЩ, последвано от свалянето на два по-малки обекта над Аляска и Канада - и още един над езерото Хюрон днес породи опасения за сигурността на Северна Америка и допълнително обтегна отношенията с Китай, пише БГНЕС.

Ето какво се знае до момента:

Драмата започна в края на януари, когато гигантски китайски балон - наречен от американските власти шпионски - се носеше дни наред в небето на САЩ, преди да бъде свален на 4 февруари от самолет F-22 край бреговете на Южна Каролина. Китай настояваше, че балонът е извършвал метеорологични изследвания.

Пентагонът заяви, че балонът е имал гондола с размерите на три автобуса и е тежал повече от един тон; че е бил оборудван с множество антени и е имал слънчеви панели, достатъчно големи, за да захранват няколко сензора за събиране на разузнавателна информация.

След това в петък американски изтребители свалиха друг обект край северната част на Аляска, съобщиха военните, като добавиха, че той е бил "в рамките на суверенното въздушно пространство на САЩ над териториалните води на САЩ". Той нямаше никаква система за задвижване или контрол, заявиха официални лица.

В събота американски изтребител F-22, действайки по заповед на САЩ и Канада, свали "високопланински обект" над централната част на канадската територия Юкон, на около 100 мили (160 км) от границата със САЩ, като заяви, че той представлява заплаха за гражданските полети. Канада го описва като цилиндричен и по-малък от първоначалния китайски балон. Канадският министър на отбраната Анита Ананд не пожела да спекулира дали той произхожда от Китай.

В неделя Байдън нареди на американските военни самолети да свалят неидентифициран обект над езерото Хюрън "от съображения за сигурност", заяви високопоставен служител на администрацията на САЩ.

Обектът беше описан като осмоъгълна структура с висящи от нея жици и не се считаше за военна заплаха за нищо на земята, но можеше да представлява опасност за гражданската авиация, тъй като летеше на около 6000 метра в Мичиган, каза служителят.

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чарлз Шумър, който беше информиран от администрацията на Байдън след инцидента над Юкон, заяви в неделя - преди инцидента на езерото Хюрон - че предишните два обекта вероятно са били балони, "но много по-малки от първия", като и двата са летели на около 12 200 метра.

Длъжностните лица описват втория и третия обект като такива с размерите на Volkswagen Beetle.

Досега само първият обект е приписван на Пекин.

Военни екипи, работещи със самолети, лодки и миниподводници, претърсват плитките води край Южна Каролина в търсене на първия обект, а военни снимки показаха изваждането на голямо парче от първия свален балон. Федералното бюро за разследване поема грижата за отломките, за да ги анализира.

Операциите по извличането на втория обект продължават в морския лед близо до Дедхорс, Аляска. "Арктическите метеорологични условия, включително студеният вятър, снегът и ограничената дневна светлина, са затрудняващ фактор", заявиха военните.

Пентагонът заяви, че ФБР работи в тясно сътрудничество с канадската полиция. Американски служители твърдят, че изображенията на първия балон показват, че в него е имало оборудване за наблюдение, което може да прихваща телекомуникации. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че той е бил предназначен "за наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на Съединените щати".

Бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Майкъл Мълън предположи, че Китай или някои представители на военното му ръководство умишлено са искали да осуетят предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин с тази провокация.

Съединените щати заявиха, че балоните са били част от "флотилия", която е обхванала пет континента. Някои анализатори твърдят, че това може да е началото на мащабно китайско наблюдение, насочено към чуждестранния военен потенциал преди евентуално изостряне на напрежението около Тайван през следващите години.

Анализатори твърдят, че американското и канадското разузнаване постоянно получават огромни количества необработени данни и обикновено отсяват част от тях, за да се съсредоточат върху заплахата от пристигащи ракети, а не върху бавно движещи се обекти като балоните.

"Сега, разбира се, ги търсим. Така че мисля, че вероятно откриваме повече неща", заяви пред NBC Джим Хаймс, водещият демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите.

Длъжностни лица заявиха, че вече е известно, че три балона са прелетели за кратко над територията на САЩ по време на управлението на Доналд Тръмп - незабелязани по това време - и един по-рано по време на мандата на Джо Байдън.

Съединените щати отмениха посещението на Блинкен, което имаше за цел да стабилизира силно обтегнатите отношения, и наложиха санкции на шест китайски организации, за които се смята, че подкрепят военни програми за шпионски балони.

Пекин осъди свалянето на първия балон, заявявайки, че това е "сериозно нарушение на международната практика". Той си запази правото "да използва необходимите средства за справяне с подобни ситуации".

Китай не реагира на последните сваляния на летящи обекти.

 

Заб. Снимката е илюстративна

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Поназнайваща

Поназнайваща

13.02.2023 | 07:43

Знаем следното - вече няма "сива" зона...Или си със Свободата и Демокрацията - или си със Сатрапията!

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?