Следвайте ни

Какво ще се случи с Алексей Навални в суровата колония № 2

viber icon

След като слуховете най-накрая се потвърдиха, че Алексей Навални ще прекара поне първата част от присъдата си от 2 години и половина затвор в скандалната колония № 2 (IK-2) във Владимирска област, предишен затворник има съобщение за него:

"Приготви се да бъдеш откъснат от човечеството", казва той пред The Independent.

Константин Котов, активист, прекарал повече от година в ИК-2, на 60 мили източно от Москва, казва, че изборът на суровия затвор не е случаен.

Някои колонии в Русия не включват работа, като на затворниците им е позволено да диктуват собствените си разписания. Други се управляват от самите затворници. В най-спокойните условия затворниците успяват дори да записват хип-хоп песни.

Но не и в ИК-2. Тук всеки разговор се подслушва, мобилните телефони са забранени, имейлите са блокирани и затворниците трябва да спазват изтощителен режим, който оставя малко или никакво време за почивка, пише dnes.bg.

Денят започва в 6 сутринта с измиване, разтягане и обличане. След това прозвучава националния химн, малко гимнастика, последвана от закуска и сутрешното преброяване. То се извършва навън, независимо от температурата, и може да продължи повече от час. Затворниците стоят на опашки, неподвижни и с ръце зад гърба.

"Като се има предвид суровостта на режима и зимата, здравните проблеми сред затворниците са нещо напълно нормално", казва Котов.

Активистът все още страда от кожни проблеми, след като хваща краста в затвора. Там му позволяват да посети лекар едва след шест седмици. ​​Месеци наред той страда от настинки и треска, след като е принуден да стои на студа без ръкавици. Когато един затворник най-накрая му заема своите, той получава наказание за споделяне и е изваден от списъците за предсрочно освобождаване.

Голяма част от реда в колонията се осигурява от самите затворници, които се подчиняват на строги инструкции да хитруват и да не говорят с други затворници. Така наречените активисти затворници работят директно с охраната, за да осигурят спазването на правилата. Наградата им е предсрочно освобождаване.

След сутрешните проверки затворниците са изпратени в работните къщи. Повечето от 800-те задържани са разпределени в една от трите специализирани секции: дървообработване, металообработване или шиене. Котов е настанен в секция със затворници с увреждания, поради което се изисквало да извършва само лека работа или да гледа държавна телевизия.

Алексей Навални е малко вероятно да получи такава привилегия.

Дмитрий Демушкин, крайнодесен активист, прекарал почти две години в ИК-2, заяви, че "лидерът на опозицията е вероятно да бъде поставен в изолация в "контролирания" раздел "А" на затвора, поне през първите няколко седмици от престоя му. Тази част от колонията обикновено се нарича Suka - в превод на английски като "кучка".

Тук на затворниците е забранено да говорят или четат и са принудени да стоят или да седят по цял ден, ръце зад гърба и глава надолу.

"Затворниците знаят, че ИК-2 е най-суровата затворническа колония в страната", каза Демушкин пред либералната медия Dozhd TV. "Някои режат вените и стомаха си, за да не бъдат изпратени тук."

Олга Романова, директор на организация за защита на затворниците Русия, повтори шокиращото изявление. След като представлява интересите на Демушкин през 2019 г., нейната организация е опознала добре колонията във Владимир: "Драконовото" място е "наистина сред най-лошите в Русия ... и е насочено към пълното унижение на човешкото достойнство".

За разлика от другите най-известни затвори, ИК-2 няма репутация за физическо насилие. Котов например казва, че напълно е избегнал физическото насилие, въпреки че е знае, че други затворници са бити по петите с крака на стол. Побоят идва по-скоро от затворниците "активисти", а не от служителите на затвора, добавя той.

В неделя Руслан Бахапов, активист от групата на Романова, с контакти в колонията, потвърди, че  Навални е пристигнал в затвора в събота при стриктно спазване на разпоредбите.

Насилие върху критика на Кремъл или върху затворниците, които пристигнали с него, не е било упражнено, заяви активистът. Котов прогнозира, че това ще продължи.

"Не мисля, че те ще опитат нещо физическо върху Навални, като се има предвид неговата известност", на мнение е той. "Но психологическият натиск ще бъде достатъчно сериозен."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нали

Нали

03.03.2021 | 00:35

Какво да го чака? Cмърт естествено! Джуджето Путин не може да си позволи критика!

Отговори
2 1
Владо

Владо

03.03.2021 | 00:24

Страснна статия, без име на автор, разстояноята в Русия измервани в мили? Явно е писана от някой американски трол.

Отговори
3 3
Нали

Нали

03.03.2021 | 00:32

Тони не е американски трол а типичен пловдивски палячо!

Отговори
2 1
Огнян Ангелов

Огнян Ангелов

02.03.2021 | 22:26

:D .. не ми пука .. кой е той ...

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?