Следвайте ни

Какво ще разследва екипът на Лаура Кьовеши в Люксембург

viber icon

Много хора се питат няма ли работата на европейската прокуратура да дублира работата на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ?

"По-скоро двете институции ще се допълват взаимно", обяснява юристът Биляна Гяурова-Вегертседер. "ОЛАФ разследва чрез административни процедури,  като работата му се разпростира върху всички страни членки. Докато европрокуратурата ще задейства наказателна процедура и ще повдига обвинение, което ОЛАФ не прави.

 Европрокуратурата ще ползва информация от ОЛАФ и въз основа на нея и собствени разследвания ще може да повдига обвинения. Затова се смята, че подкрепата за европрокуратурата от почти всички страни членки е стъпка към по-висока степен на федерализация на ЕС. За да е силен в геополитически план, Съюзът трябва да върви постепенно към по-висока федерализация и европрокуратурата е стъпка в тази посока", казва юристът. 

Според офиса на Европейския главен прокурор една от важните насоки за разследване трябва да са измамите с еврофондове. Става въпрос за пари, получени по линия на Регионалните фондове и на Общата селскостопанска политика.

Второто направление, по което ще стреля Лаура Кьовеши, са сложните ДДС въртележки между страните членки. Става въпрос за внос между една или две страни, като в края на веригата винаги има кухи фирми. Така без плащане на ДДС вносителят получава конкурентно ценово предимство пред тези, които не правят такива измами. За целта трябва да се обменя много информация между държавите и партньорските организации. Това са ОЛАФ, Интерпол и Eurojust.

 Как ще действат прокурорите 

* Делегираните прокурори в страните ще стартират разследване въз основа на собствени данни, публикации в медии и сигнали на граждани.

* То ще се води въз основа на националното законодателство и по неговите процедури.

* Възможно е случаят да бъде предаден от местния прокурор, работещ под ръководството на Кьовеши, на такъв от самата страна.

* Офисът на Лаура Кьовеши в Люксембург ще решава дали да продължи, или спре случая поради липса на доказателства.

* Ако стартира дело, то ще се гледа от националните съдилища и ще е по съответните местни закони. В страни като България и Румъния подобни дела се точат с години и обикновено приключват без осъдителни присъди.

* Подписване на споразумения с 5-те държави, които не са подписали споразумение с Европейския главен прокурор. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

03.10.2020 | 11:08

Наш`то най-убаво!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?