Следвайте ни

Какво ще променят изборите в Молдова и кой ще спечели властта

viber icon

На 11 юли в Молдова предстоят парламентарни избори. Какви са прогнозите - коментира Себастиян Шефер, управляващ директор на реномирания IDM (Институт за Дунавския регион и Централна Европа), който е сред най-компетентните европейски експерти по проблемите на Източна Европа и постсъветското пространство. Той даде интервю пред Бойчо Дамянов, публикувано в "Стандарт".

- Каква е днес вътрешнополитическата обстановка в Молдова? Забелязвате ли някакви нови тенденции?

 - Много от политическите наблюдатели на Запад в своите анализи доста опростяват обстановката, като я свеждат до противопоставянето между, от една страна, проруски и от друга страна, проевропейски и проамерикански политически сили.

Това стана ясно още на изборите през 2014 г., а по-късно и на последните през 2019 г., когато ДПМ (Демократическата партия на Молдова) вече започна да се профилира по-скоро като промолдовска, а не толкова прозападна сила. Или друг пример – по‑рано на власт беше правителство, което изцяло беше ориентирано на Запад, но то хвърли страната в хаос. Точно тогава се разразиха най-големите и ярки банкови скандали. Точно тогава се случи онази история с бягството на олигарха Плахотнюк от страната и т.н., и т.н. Искам да кажа, че ситуацията трябва да се оценява много по-комплексно и широко, а не само като противоборство между проруски и прозападни сили.

- Каква е Вашата прогноза за предстоящите на 11-и юли парламентарни избори?

- Би могло да се очаква за първи път на тези избори да се получи такова разпределение на силите, че и в парламента, и на поста президент на страната да се окажат сили, които да са проевропейски. Много ще зависи от това какви гласове ще получи ПСРМ (Партията на социалистите на Република Молдова). Не мисля, че ще може да получи абсолютно мнозинство. Решаващият момент ще бъде дали ще може да се създаде здраво политическо обединение между проевропейските партии. В техния лагер не всичко е така гладко, както на нас в ЕС би ни се искало да бъде. Неотдавна Санду и Настасе, и двамата лидери на проевропейския предизборен блок ACUM, си размениха остри нападки. Ако има намерение да преодолее социалистите, ACUM трябва да привлече и ДПМ (Демократическата партия на Молдова). Днес нещата са все още доста мъгляви. За съжаление не разполагаме с надеждни данни от проучвания на общественото мнение, вероятно не са и провеждани.

- Неотдавна страната посети председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той обеща на Молдова пълна поддръжка от страна на ЕС по нейния прозападен курс. В какво ще се изрази тази поддръжка?

- Най-важният фактор както винаги е финансовата поддръжка. Би трябвало да се изплатят определени траншове, които бяха замразени, след като Мая Санду бе свалена от поста министър‑председател по не особено понятен начин. Също и заради проточилите се разследвания по повод големите банкови машинации.

През последните 5-7 години икономическата структура на Молдова се измени доста силно. Русия вече не е най-важният търговски партньор. На първо място излезе Евросъюзът, което стана в резултат на договора за асоциация, на всеобхватното споразумение за свободна търговия и на либерализирания визов режим. Това, което все още тревожи ЕС, е фактът, че както икономическите, така и политическите отношения се развиват за сметка на двустранните връзки, а не за сметка на сътрудничеството с Брюксел.

Това като че ли е общ проблем на ЕС, който проличава не само с Молдова, но и във взаимоотношенията с редица други страни, където чиновниците от Брюксел бяха посрещнати без особено уважение – да вземем посещението на Жозеп Борел в Москва или на Шарл Мишел и Фон дер Лайен в Турция.

- Какви са претенциите на ЕС към Молдова?

- На теория се знае, че от нея се очакват икономически и политически реформи, за да може страната да получи някаква европейска перспектива. Става дума за определено по-нататъшно сближение, не за членство в обозримото бъдеще, а да речем, след 15-20 години. Въпреки че е логично, но такава тема в Брюксел никой не подхваща. За да оцелеят, жителите на Молдова нямат друг изход, освен да вземат румънско или българско гражданство, за да си търсят работа в ЕС. И Молдова ще продължава да затъва в корупция, в бедност, в нищета.

- Как се отразява приднестровският конфликт на днешната политическа обстановка в страната?

- Съвсем до неотдавна приднестровският конфликт бе на път да бъде преодолян положително с помощта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Имаше изработен план от 8 точки с напълно устойчиви компромиси. Дори се предвиждаше въвеждането на единни номера на колите, бе урегулирано движението на работната сила и на още редица социално‑икономически въпроси. Но Мая Санду се побоя да не би Русия да се възползва и да започне да се намесва във вътрешните работи на Молдова и да я отклони от сближаването ѝ с ЕС и САЩ. Нейните аргументи бяха, че на територията на Приднестровието има разположен руски миротворчески контингент и това е заплаха за нейната политика.

- Доколко са сериозни тези опасения?

- Не мисля, че Русия би проявила агресия, ако Молдова продължи сближаването с ЕС. Тя просто би се възползвала от своето присъствие в региона, за да повлияе на политическите процеси в страната в посока на нейните интереси. Защо ѝ е да се намесва военно, след като има по-меки форми на влияние като политически и информационни механизми.

- Може би молдовското ръководство въобще и не желае интегрирането на Приднестровието? Нали веднага ще нараснат процентът и влиянието на проруското население в страната.

- Интересна и оригинална мисъл! Не бих го изключил, може би в това има нещо вярно.

По принцип в условията за урегулиране на конфликта имаше план за федеративно решение. Всички досегашни правителства на Молдова настояваха на това да бъдат единствените представители на интересите на Приднестровието, в т.ч. и пред ЕС. Но има една особеност – икономическите връзки и зависимостта от Русия са твърде големи и това няма как да се промени, особено в такъв сектор като енергетиката.

- Каква картина да очакваме в Молдова след изборите?

- Засега силите са в равновесие. Всичко ще зависи от това доколко ACUM ще успее да обедини около себе си всички проевропейски настроени политически сили и при това да съхрани единството в собствените редици.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?