3906

Какво се случва в Европа: Има ли жилищна криза и как се справят държавите

През последните години жилищните кризи стават все по-разпространени в Европа, засягайки нации с различно икономическо състояние, съобщава Евронюз. Португалия, Турция и дори богатият Люксембург се борят с общото предизвикателство да осигурят достъпни жилища за своите граждани.

В Португалия процентът на собственици на жилища сред младите хора е спаднал с 50% за две поколения .

Ако 55% от родените между 1977 и 1986 г. са притежавали домове до 25-годишна възраст, малко над една четвърт от родените след 1997 г. са успели да го направят. Този спад може да се отдаде на кризата с недвижимите имоти, която доведе до скок на цените на жилищата с 8,7%  през последното десетилетие.

Въпреки сравнително високия процент на собственост на жилища в Португалия от 70%, той се движи предимно от по-възрастните поколения, оставяйки по-младото население да се бори с това да не може да си позволи дом. Грражданите призовават правителството да приложи мерки като финансова помощ на купувачите за първи път, изграждане на по-достъпни жилища и застрояване на изоставени райони.

Покачването на наемите в Турция стана толкова рязко през последната година, че доведе до насилие между наемодатели и наематели, като медиите съобщават дори за смъртни случаи и ранени. Наемите са скочили средно със 121% през последната година, а в големи градове като Анкара и Истанбул те са скочили с цели 188%.

Това се дължи на много фактори, включително криза с разходите за живот, висока инфлация и приток на разселени хора от опустошителното земетресение, което удари страната през февруари.

Правителството ограничи увеличението на наемите на имоти до 25% за домакинствата и ги приведе в съответствие с официалния процент на инфлация за бизнеса. Експерти обаче казват, че мерките само са засилили напрежението, карайки много наемодатели да използват всякакви средства - включително незаконни - за да изгонят наематели и да намерят нови, готови да плащат по-високи цени.

Около 47 000 дела за изгонване и 100 000 други, свързани с незаконни увеличения на наемите, започнаха през първите шест месеца на тази година, повече от два пъти повече от същия период на 2022 г., според турските медии.

Жителите на Люксембург могат да бъдат класифицирани като най-богатите в Европейския съюз, но изключително високите разходи за закупуване или наемане на жилище в страната направиха живота там почти невъзможен за някои. Паскала Зауру, учителка и майка на три деца, трябваше да чака пет години, преди да получи достъп до желаното социално жилище.

На частния пазар наемането на апартамент с две стаи струва най-малко 2000 евро – трудно е само с един доход“, каза тя пред АФП на неотдавнашна демонстрация в град Люксембург.
„Достъпните жилища са оскъдни, особено за младите хора и семействата с един родител“, каза тя. Антоан Пакуд, изследовател в Housing Observatory, който събира данни, насочващи правителствената политика, подкрепи това мнение.

„Все повече и повече люксембургци пресичат границата, за да живеят в Германия, Белгия или Франция, само защото наемите и цените на имотите са по-ниски", каза той. В столицата новото строителство се продава за 13 000 евро на квадратен метър, а по-старите - за 10 700 евро. Средната цена на къща е 1,5 милиона евро. Наемите са се увеличили с 6,7% между юни 2022 г. и юни 2023 г., много по-бързо от нивото на инфлация от 3,4% през този период.

Жилищната криза се превърна във водеща тема на предстоящите избори в Люксембург. И двете основни политически партии обещаха да предприемат действия за справяне с проблема.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
eerr

eerr

07.10.2023 | 23:40

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе..рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами-===-----> https://mub.me/medik

Отговори
0 0
Абе Марица!

Абе Марица!

07.10.2023 | 23:15

Защо отново плачете на чужд гроб с грешни статистики? Какво общо има жилищната криза с процента на собственици на апартаменти. Пазарната икономика не прощава на никой: ако живееш под наем, плащаш наем. Ако имаш собствен апартамент, плащаш ипотека. А ако имате по 3-4 деца, да сте мислили когато сте ги правили.

Отговори
4 0
Тази дезинформация краварска ли е

Тази дезинформация краварска ли е

07.10.2023 | 22:46

Омръзна ни от тази дезинформация

Отговори
3 0
Къде е България Къде е Люксембург

Къде е България Къде е Люксембург

07.10.2023 | 22:42

Защо не сравнявате с Люксембург Ама вие наистина си подигравате на най-бедните европейци заради една голяма тиква която 15 години грабеше с шепи от България

Отговори
2 0
Само една тиква?

Само една тиква?

08.10.2023 | 00:30

България е пълна с милиони тикви и кратуни, които гласуват със задниците си. Затова е на това дередже. Кой гласува 15 години за тиква номер 1???

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?