Следвайте ни

Какво се случва с 250 000 българи на Острова след Brexit

viber icon

Брекзит остава основно предизвикателство пред българите в чужбина. Това стана ясно от днешното заседание на ресорната комисия.

След развода на Великобритания с ЕС сънародниците ни зад граница трябва да получат статут на уседналост.

Това се отнася и за децата. Директор на лондонско училище с много българчета е алармирал, че голяма част от семействата не са кандидатствали за новия статут и може да се наложи голяма част от тях да напуснат страната.

Около 250 000 българи са изправени пред тази безпрецедентна ситуация заради напускането на Великобритания на ЕС.

Оказва се, че голяма част от българите там изпитват затруднения в процедурата по кандидатстване.

Проблем за тях и това, че редица аспекти не са уредени - като пенсионното осигуряване, както и как техни роднини биха се присъединили към тях във Великобритания. 

Затова сънародниците ни в кралството очакват подкрепа от властите в България.

Над 2,4 милиона българи живеят извън пределите на страната ни. В Германия например живеят 450 000 българи.

Сънародниците ни зад граница са и най-големият "инвеститор". Близо милиард лева са внесли в страната ни през миналата година.

Друг проблем, който от години се поставят от българската диаспора, е за изборните правила. От години българите в чужбина настояват за въвеждане на електронно дистанционно гласуване. 

Сега още по-остро излиза на дневен ред проблемът как българите във Великобритания ще гласуват след Брекзит.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Уточнение

20.02.2020 | 00:22

С голяма част от българите, които не са подали документи или им е отказана уседналост ще се случи нещо съвсем логично и естествено-който от където е... т. е. обратно към милата татковина. Не може да не владееш английски поне на елементарно ниво, да работиш на черно, натъпкан с още десет прошляци в мухлясали квартири, да нямаш базови познания по британско социално и емиграционно право и да очакваш нещо друго! В същото време в Обединеното кралство има десетки хиляди високообразовани българи, изключителни специалисти в своите области, които няма да имат никакви проблеми с оставането си там. Информирани и навреме получили всички документи за това. Няма нищо сложно в цялата процедура, стига да се интересуваш и да имаш нещо в черепната си кухина!

Отговори
6 0

Прясване

19.02.2020 | 21:52

Да се пребират от тая страна на Розави пендели , тея са толкова гадни че предпочитам да бачкам чостач на пътя в Бг отколкото да мизерствам в Англия . Всички са мизерници там , броят си стотинките и като си дойдат за седмица са най гоуемите милионери — смях ХХХ

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?