3906

Какво се случва: Паника с АЕЦ на 700 км от България

Единствената словенска атомна електроцентрала започна превантивно спиране поради теч в защитната сграда на обекта. Това се казва в изявление на оператора.

"Открит е засилен теч в първичната система в сградата за защита", се казва в изявлението на служителите на централата в Кръшко, на около 100 км източно от столицата Любляна. Или на 700 км от България.

От оператора съобщиха, че течът не е имал последици за служителите, жителите и околната среда.

"Спирането е необходимо, за да се определи точният източник на теча и необходимите мерки за отстраняването му", се допълва в изявлението.

Последното превантивно спиране на централата в Кръшко беше през 2020 г. след земетресение, което разтърси съседна Хърватия и уби седем души.

700-мегаватовият реактор в централата осигурява около 20% от нуждите от електроенергия на Словения и около 15% от нуждите на Хърватия, която е съсобственик на централата.

Той трябваше да бъде изключен през 2023 г., но двете страни се споразумяха да удължат живота му с 30 години.

Словенските власти обмислят и изграждането на втори реактор на площадката, въпреки опасенията относно остарелите ѝ структури и рисковете от сеизмичната активност в региона, информира БГНЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
vvvvv

vvvvv

05.10.2023 | 22:35

Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами------ https://301.link/bioko

Отговори
0 9
А бе идиoт, а нещо против къртици имаш ли?

А бе идиoт, а нещо против къртици имаш ли?

06.10.2023 | 07:24

ДЕМ

Отговори
3 1
Иван Иванов

Иван Иванов

05.10.2023 | 22:25

ЕХ ТЕЗИ РУСНАЦИ ПАК ПРЕЦАКАХА СЛОВЕНЦИТЕ, А С ТЯХ И ТАЗИ УМНА, УМНА И НЕКОРУМПИРАНА ЗАПАДНА ЕВРОПА.

Отговори
13 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?