4020

Какво предстои: Повишена бойна готовност във военните бази на НАТО в Европа

Американските въоръжени сили засилиха мерките за сигурност в европейските си бази, разпореждайки на военнослужещите да бъдат по-бдителни и дискретни, поради комбинация от заплахи в целия регион, предаде Асошиейтед прес.

Европейското командване посочи днес в изявление, че "редица фактори, оказват влияние върху безопасността на американските военнослужещи в чужбина".

Повишаването на нивото на заплаха до степен "Чарли" е резултат от съчетание от събития, протичащи в цяла Европа, включително изборите във Франция и Великобритания, наближаващите Олимпийски игри и други големи спортни състезания, както и продължаващите конфликти в Украйна и Газа, съобщиха двама американски служители, поискали да останат анонимни. Те обаче казаха, че не знаят дали става дума за някаква определена заплаха.

Нивото на заплаха "Чарли" е второто най-високо по скалата на американските въоръжени сили и се въвежда, "когато се стане инцидент или разузнаването получи сведения за вероятна терористична активност или атаки срещу американски военнослужещи и бази".

Повишаването на равнището на заплаха до степен "Чарли" означава въвеждане на допълнителни мерки за сигурност в американските военни бази, но от всеки конкретен командир зависи какви ще бъдат те. То означава също, че военнослужещите и членовете на техните семейства, които живеят в комплексите към базите, трябва да са бдителни и да се стараят да не привличат много вниманието, каза един от запитаните служители.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?