Какво очаква Божков в ОАЕ: 3 варианта

България и Обединените Арабски Емирства нямат договор за правна помощ. Затова екстрадирането на Васил Божков оттам може да стане много бързо, може да се забави във времето или да не се случи въобще. Това коментира бившият ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев.

От Министерството на правосъдието допълниха, че София може да изпрати молба за екстрадиране с доказателства за извършени престъпления. След това на ход са Обединените Арабски Емирства - техният съд трябва да прецени дали има или няма данни за престъпление.

„Въз основа на добрите отношения, политически, между две държави може да се стигне до споразумение, което да предизвика решение на съда за екстрадиция, която да бъде в много по-бързи темпове, бих казал, от обичайните“, заяви Милен Керемедчиев пред bTV.

Екстрадицията на Васил Божков трябва да бъде одобрена от съда на две инстанции, обясни още бившият ни консул в Дубай.

Той добави, че е невъзможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай: "Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната".

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване в страната. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет”, обясни още Керемедчиев пред Нова тв.

Общата практика е, докато даден човек чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес, той не е под стража. "Това обаче е само предположение въз основа на практиката", добави Керемедчиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”