Следвайте ни

Какво не знаем за Джил Байдън - новата първа дама на Америка

viber icon

Джил Байдън и досега е била под прожекторите предвид дългогодишната кариера на съпруга ѝ, но в настоящата президентска надпревара първата дама сякаш остана в сянка покрай всички скандали между Джо Байдън и бившият вече президент Доналд Тръмп.

Но г-жа Байдън има качества, за да блести със собствена светлина, затова сега ще ви запознаем с по-интересните факти от живота ѝ.

На първо място следващата първа дама на Америка, Джил Байдън, е професор по английски език с четири степени, включително докторска, и смята да запази работата си като учител. Тя ще бъде един наистина много натоварен FLOTUS (първа дама на Американските щати), след като се премести в Белия дом. Но за нея тази натовареност не е чужда - упражнява се цели осем години. 


Мишел Обама и Джил са близки, Мишел смята Байдън за "скъп приятел“, който внася "доброта, съпричастност и хумор, дори в най-трудните ситуации. Тя ще бъде страхотна първа дама", каза Обама след обявяването на изборния резултат.

Байдън също ще има историческо влияние в Белия дом, по собствен начин, или поне това е нейният план. 69-годишната учителка възнамерява да бъде първият FLOTUS в 231-годишната история, която да продължи кариерата си и да запази платената си работа, докато живее в Белия дом и служи като първа дама.

“Тя наистина ще промени ролята на първата дама в 21-ви век“, казва историчката Катрин Джелисън, отбелязвайки, че за предишните FLOTUS-и не е било “прието“ да бъдат като повечето съвременни американски жени и да водят едновременно трудов и семеен живот.

Има още нещо, което трябва да знаете за Джил и Джо Байдън: те излъчват спокойствие, което се оказа жизненоважно качество на изборите тази година. Двамата влизат в Белия дом при необичайни обстоятелства:

резултатът от изборите и бавното преброяване на гласовете са наситени с напрежение от гневните публични изказвания на Доналд Тръмп, който се опитва да спре преброяването на гласовете, завежда дела в множество щати, посочва основателни или неоснователни твърдения за измама на пресконференция на живо и намеква, че може да не приеме резултатите за валидни.

Въпреки нападките от президента, семейство Байдън остават спокойни през цялото време, насърчавайки всички останали да правят същото. Вероятно и в Белия дом ще се възцари хармония, щом Джил Байдън влезе в ролята на първа дама, а съпругът й - в тази на президент.

От професионалния живот на Джил си правим извод, че образованието е на първо място в програмата й, заедно с грижите за военните семейства и осведомеността за рака (синът й, Бо Байдън, умира от рак на мозъка през 2015 г.) „Красотата на FLOTUS е, че можеш да го дефинираш, както искаш“, казва Джил пред Vogue през юли 2019 г.

„Точно това направих като втора дама - определям тази роля като такава, каквато искам да бъде.“ Но да бъдеш първа дама е работа от висшия ешалон - представете си общественото внимание и натиск - дали на 69 и с толкова много на главата ще успява да върши всичко едновременно?

"Искам хората да ценят учителите и да знаят за техния принос, да уважават професията," казва Джил в интервю за CBS Sunday Morning. "Искам да накарам американците да се чувстват горди от първата си дама като човек, който по някакъв начин е отражение на техния живот и ценностите им". Джил се натоварва с много тежка задача, ще трябва да отговоря на интересите и притесненията на днешните американски жени, които са майки, съпруги и наемни работници, и се борят да балансират и трите. Те ще се идентифицират с първата дама, която, като тях, се опитва да балансира и трите неща, пише View Sofia."Преподаването не е това, което правя. То е това, което съм", казва Байдън в туит. Въпреки това, Джил Байдън си взима отпуск от преподаването тази година, за да агитира и помага на съпруга си. "Той винаги е подкрепял кариерата ми", обяснява тя. "И това е важен момент за него и за мен, трябва да го подкрепя, защото, знаете ли, искам промяна."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

11.11.2020 | 16:12

Споко, няма да е този урунгел, пак ще си е Мелания.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?