3906

Какво може да се случи, ако Русия взриви ядрена бомба в космоса?

Как би изглеждала ядрена експлозия в космоса и какъв би бил ефектът?

 

Ядрената експлозия би била напълно опустошителна, унищожавайки основен компонент от глобалната сателитна инфраструктура и слагайки край на живота такъв, какъвто го познаваме

На фона на разговорите за възможно използване на ядрени оръжия заради ситуацията около Украйна, американският вестник The Washington Post публикува статия, в която се обсъжда какво може да се случи, ако Русия внезапно взриви ядрена бомба в космоса.

В тази връзка изданието припомня, че през февруари тази година в Конгреса на САЩ бяха направени изявления за „сериозна заплаха за националната сигурност“ от дейността на руския спътник Космос 2553. Във Вашингтон казаха, че сателитът провежда тестове, които могат да доведат до появата на ядрени оръжия в орбита в космоса.

Изданието отбелязва, че макар все още да няма подобни оръжия в космоса, подобни идеи са престанали да бъдат научна фантастика.

„И така, как би изглеждала една ядрена експлозия в космоса и какъв би бил ефектът?“ – питат се авторите на The Washington Post.

За да отговори на този въпрос, изданието дава за пример експлозия в космоса, извършена от американците през 1962 г. Тогава Съединените щати взривиха ядрена бомба от 1,4 мегатона в космоса в тест, наречен Starfish Prime.

Експлозията на бомбата създаде мощен електромагнитен импулс и освободи пояс от радиация, който обграждаше Земята в продължение на месеци.

Той извади от строя една трета от 24-те сателита в орбита по това време, повреди електрическата мрежа и извади от строя уличното осветление на Хаваите.  

В доклад на Министерството на отбраната се отбелязва, че неговите „интензивни“ изблици са осветили „много голяма площ от Тихия океан“.

Днес ниската околоземна орбита е много по-натоварена и съдържа хиляди спътници, които поддържат съвременния живот на нашата планета.

Ядрена експлозия в космоса може да причини безразборни щети и експлозията може да извади от строя системи, вариращи от интернет услуги до военни системи за ранно предупреждение, които наблюдават изстрелванията на ракети - пише в изданието.

Стотици сателити могат да загубят способността си да коригират позицията си, което да ги накара да се сблъскат един с друг, казват експерти.

Това би довело до космически отломки, пътуващи със скорости над 10 000 mph (16 000 km/h), които биха се блъснали в хиляди други спътници и биха създали каскаден ефект, известен като синдром на Kessler.

Част от отломките ще изгорят в атмосферата, но в най-лошия сценарий Земята ще бъде обвита в облак от космически отпадъци, отлагайки назад технологиите, които сега приемаме за даденост от десетилетия, и прави човешкия космически полет невъзможен.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?