4020

Какво ли предстои: Китайски изкуствен интелект може самостоятелно да ръководи бойни действия

Китайски учени са разработили изкуствен интелект, способен да имитира поведението на различни военни командири, пише "Саут Чайна морнинг пост".

Изкуственият интелект е бил разработен от специалисти от Националния университет по отбрана към Народноосвободителната армия на Китай. Той можел да  симулира поведението на командир въз основа на анализ на неговия начин на мислене, опит, както и лични качества, а също и негови недостатъци. Освен това, според китайските учени, личните характеристики на "виртуалния командир" можели да бъдат коригирани по желание на клиента.

Разработката имала за цел да помогне на китайската армия да провежда по-реалистични военни учения във виртуална среда, компенсирайки липсата на високопоставени офицери, които невинаги могат да бъдат привлечени за участие в подобни мероприятия. В същото време за разлика от американските конкуренти, китайският изкуствен интелект може не само да действа като помощник на командващия операцията, но и самостоятелно да ръководи бойните действия, твърдят експерти от Китай.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?