Следвайте ни

Какво е биткойн?

viber icon

Когато най-богатият човек в света - Илон Мъск, подкрепи виртуалната валута трябва да ни е ясно, че става въпрос за нещо важно. Преди време той се обърна към потребителите на Twitter и изрази мнение, че виртуалната валута биткойн е „нещо добро“.

Само този един коментар от негова страна доведе до значително нарастване на стойността на криптовалутата. Заради една публикация на Мъск в социалните мрежи, цената на един-единствен биткойн скочи от 3 600 британски лири през март 2020 г., а сега се равнява на повече от 32 000, информира BBC.

Тъй като разговорите за нея станаха глобални, Банката на Сингапур предложи 12-годишната валута да замени златото като запас от стойност. Ръководителят на Английската Централна Банка Андрю Бейли обаче предупреди за непредсказуемостта ѝ.

 

След всички тези приказки сигурно се чудите какво е виртуалната валута и как работи тя? Ето всичко, което трябва да знаете:

Какво е биткойн?

Най-честото определение за биткойн е криптовалута, цифрова или виртуална валута, тоест вид пари, които са изцяло виртуални.

Това е като дигитален вариант на парите в брой, като можете да го използвате за закупуване на продукти и услуги. За съжаление все още много малко магазини приемат плащания с криптовалутата, а някои държави я забраниха напълно.

От друга страна има компании, които все повече започват да използват виртуалната валута заради нарастващото ѝ влияние. През октомври 2020 г. PayPal (услуга за онлайн разплащания) обяви, че ще позволи на клиентите си да купуват и продават с дигиталната монета.

Физическите криптовалути от друга страна са новост. Те биха били безполезни без персоналните кодове, отпечатани върху тях.

Казано просто: Какво е биткойн?

 

Как работи?

Всеки биткойн представлява компютърен файл, който се съхранява в „цифровия портфейл“ на вашето устройство.

Хората могат да изпращат биткойни (или част от един) във вашия цифров портфейл, а вие можете да ги изпращате на други хора. Всяка една транзакция се записва в блокчейн (публичен регистър), който следи историята на всички плащания.

Как хората ги получават?

Има три основни начина, чрез които можете да получите дигиталните монети:

Можете да ги купувате с истински пари; Можете да продавате неща и да дадете възможност на хората да ви плащат с криптовалутата; Могат да бъдат създадени от компютър.

Как се създават нови дигитални монети?

Обичайно мнозина избират възможността да си сглобят мощни компютри, само за да получат криптовалутата. Това се нарича “копаене”.

С нарастването на цената и популяризирането им обаче, става все по-трудно “изкопаването” на твърде много криптовалути. Ако сте започнали опити сега, може да минат години, преди да “изкопаете” дори една дигитална монета. Така накрая може да се окаже, че сте похарчили повече пари за електричеството, изразходено от компютъра ви, отколкото би струвал самият биткойн.

Защо дигиталните валути са ценни?

Биткойните са ценни най-вече, защото хората вярват, че са. Има много други неща, освен пари, които смятаме за ценни, като диаманти и злато. Ацтеките пък използвали за пари какаовите зърна!

В днешно време хората са склонни да обменят услуги, стоки и дори пари в брой за криптовалутата. Както при примера с Илон Мъск, дори влиянието на популярна личност може да покачи стойността на биткойна и да го направи наистина ценен.

Казано просто: Какво е биткойн?

 

Защо хората ги искат?

Някои хора харесват факта, че криптовалутите не се контролират от банките или правителството. Те също така имат свободата да харчат своите дигитални монети анонимно. Без значение, че всички транзакции се записват, никой няма да знае кой е номерът на вашата сметка, освен ако сами не му кажете.

В онлайн чат с потребители в социалните мрежи през януари 2021 г., най-богатият човек в света - Илон Мъск, заяви, че е голям фен на дигиталната валута и дори промени биографията си в Twitter на „#bitcoin“. Той многократно демонстрира подкрепата си към онлайн валутите през последните години, което пък причинява големи промени в техните стойности поради неговото богатство и влияние. Тази специална подкрепа доведе до значително нарастване на стойността на криптовалутата през последните години.

Сигурно ли е?

Всяка транзакция бива записана в блокчейна, което прави много малък шанса да успеете да копирате биткойни, да правите фалшификати или да харчите пари, които не са ваши.

За съжаление обаче, не е невъзможно да изгубите своя биткойн портфейл или да изтриете дигитални си монети и да ги загубите завинаги. Има случаи и на кражби от уебсайтове, които позволяват съхранението им от разстояние.

Стойността на криптовалутата се покачва и намалява, откакто е създадена през 2009 г. Заради тази нестабилност, някои хора смятат, че не е безопасно да превърнете истинските си пари в дигитални.

Подобно притеснение беше изразено и от ръководителя на Английската Централна Банка Андрю Бейли през октомври 2020 г. Той каза, че хората, използващи криптовалутата за плащания го правят “много нервен”, като посочи, че инвеститорите трябва да осъзнаят, че стойността ѝ е изключително нестабилна. С това Бейли отправи предупреждение, че тя може да спадне значително във всеки един момент, което би довело до огромни загуби и сривове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?