Следвайте ни

Какви са били иранките, преди да ги забулят СНИМКИ

viber icon

Жената в бурка винаги привлича вниманието. Но е интересно как са изглеждали момичетата, преди да ги облекат. Предлагаме да разгледаме този въпрос по примера на иранските жени, пише pochivkata.blitz.bg.


Как са изглеждали иранските жени, преди да сложат бурките

В интернет има информация, че до 60-70-те години на миналия век Иран е бил светска държава. Но след 50-60 години всичко се промени и сега това е Ислямска държава, в която е обичайно да се спазват всички забрани, предписани от религията.

През 1941 г. на власт дойде Шах Мохамед Реза Пахлави, който уверено се опита да поведе страната си в западна посока. Следвайки избрания път, Иран се превърна в цивилизована държава, която във всичко се стремеше да се насочи към Съединените американски щати. По това време дори отношението към жените се промени, им беше позволено да се освободят от бурката и да носят разкриващи се дрехи.

Интересно! Иранските студенти външно не се различавали от тези, които учат на Запад. Освен това момичетата можели да говорят с мъже при равни условия. Било им позволено да избират собствения си съпруг и да уредят семейния живот по начина, по който искат.

Иранските жени излизали на улицата с непокрита глава, както и с гримирани очи и устни. Струва си да се отбележи, че те използвали козметика доста активно.
Естествено, освен отношението към жените, промените засягат и други области от живота. Тогава било  позволено да се слуша рок и поп музика.

Момичетата заедно с мъжете започнали да носят паднали панталони, да правят къси прически, а най-дръзките можели напълно да променят цвета на косата си.

Интересно! През 1978 г. в Иран се провежда конкурс за красота, в който участвали ирански момичета. Но тази година била последната за състезанието. На иранските жени не били отпуснати повече такива свободи.

Мъжете канили жените в кафенето, където те седели на една и съща маса, при това с непокрита глава. Сега това просто не е допустимо в страната. Да, момичетата могат да отидат в кафене с разрешение на съпруга си, но главата им трябва да бъде покрита с шал.

За да улеснят живота на момичетата по отношение на избора на рокли, в Иран редовно се появявали модни списания, където можете да видите какво е модерно сега да се носи и как да се гримира правилно.

Но жените не се радваха дълго и през 1979 г. всички движения към демокрацията бяха обезсилени. От този момент държавата започва да се развива все повече и повече като строго ислямска. Всичко, което момичата имаха, сега е забранено за тях.

За да избегнат последствията от ислямската революция, много иранци напуснаха страната и заминаха да живеят в Америка или в Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?