Следвайте ни

Каква суша? Водопадът Виктория триумфално се завърна

viber icon

Водопадът Виктория триумфално се завърна и отново оживя през 2020 г., след като горещо лято заплаши да го пресуши.

Водните нива на Виктория бяха с 11 сантиметра под средното за десет години към октомври 2019 г. - само с няколко сантиметра по-високи от най-ниското ниво, регистрирано през 1995 г. Впечатляващата забележителност привлича хиляди туристи всяка година и генерира много така необходими приходи в района.

Но с регионалната суша това лято определени участъци от водопада пресъхнаха, но наводненията в Замбия имаха неволно положително влияние върху емблематичния водопад.

Водопадът Виктория, разположен на река Замбези, на границата между Замбия и Зимбабве, е най-големият водопад в света, с 1708 метра ширина и височина от 108 метра.

Според властите, на река Замбези притокът на вода към водопада Виктория продължава непрекъснато и устойчиво да се увеличава.

"Притокът на река Замбези, наблюдаван при водопад Виктория, се е увеличил от 349 куб.м/сек. в началото на януари 2020 г. до 3890 куб.м/сек, записани на 27 март 2020 г. Миналата година на същата дата дебитът е 800 щуб.м/сек. Потокът вече е 45% над регистрирания дългосрочен среден приток от 2522 куб.м/сек. за тази станция."

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?