Следвайте ни

Каква пандемия? Одрин е любимо място за пазаруване на българите

viber icon

Пандемията на коронавирус не попречи на българските туристи да посещават град Одрин в Турция, който е любимо място за пазаруване. 


Стотици българи ежедневно  преминават границата, за да пазаруват и да се възползват от конкурентните цени на турските стоки.


Тенденцията се ускори особено от септември, когато България вдигна карантина и задължителния PCR тест за граждани, пристигащи от Турция.


„Бизнесът върви добре, слава Богу“, каза Салих Мъзрак, позовавайки се на непрекъснато пристигащите българи. 


Мързак е търговец на седмичния Пазар Улус, предлагащ широка гама от стоки, включително текстил и кухненски продукти. Той каза , че българските клиенти оживяват града, особено през последния месец.


Големите тълпи на пазарите в Одрин са особено осезаеми в петък и уикенда, когато обикновено пристигат български туристи.

 

Една от основните причини за тази вълна от посетители е  рязкото обезценяване на турската лира, което прави турските продукти много по-достъпни за туристите. Днес един лев се разменя вече за 5 лири. През последната година турската лира загуби близо 40 на сто от стойността си. 


Посетителите от България купуват колкото се може повече продукти, и продължават да пазаруват, въпреки голямото нарастване на случаите на коронавирус и в двете страни.


„Търговците са доволни и туристите пазаруват на нашия пазар със спокойствие. Те идват, защото намират всичко евтино, от А до Я, на нашия пазар “, каза Мъзрак.


Гюлшен Донмез, която живее в  Кърджали, сподели, че конкурентните цени са особено това, което ги кара да идват в града всяка седмица.


„Дойдох от България да пазарувам, защото цените са много достъпни. А и обслужването е много добро, получаваме веднага това, което искаме “, отбеляза Донмез.


Тя допълни, че харчи поне по 400 лева всеки път, когато идва. „Дрехи, кухненски консумативи, взимаме всичко от тук.“


Друг клиент от Кърджали, Йълдъз Аяз, каза, че харчи по 600 лв по време на всяко свое пазаруване. „Продуктите тук са много добри и евтини, каза той. Има голяма разлика в цената между България и Турция“, отбеляза Аяз. „Идваме всяка седмица. Освен това отношението на местните търговци ни радва много. “


Хигиенните мерки като предпазна мярка срещу коронавируса на пазара се прилагат на най-високо ниво, каза Бюлент Рейсоглу, президент на кооперацията на търговците на пазар Улус.


„Заради пандемията, се предприемат мерки от областната управа на Одрин, кметството и провинциалната дирекция по здравеопазване, за да се запази здравето на посетителите в района. “, отбеляза Рейсоглу.


Кооперацията прави редовни съобщения на български език, за да напомни на хората да следват мерките, установени срещу коронавируса. „Взимаме всичките си предпазни мерки на най-високо ниво."


Бахри Динар, председателят на Асоциацията за защитата на качеството на пържения черен дроб (типичното ястие на Одрин), каза, че българските и местните туристи, които идват по време на пандемията, спазват правилата и носят маски, поддържат социална дистанция и хигиена.


„Българските туристи и по-рано  идваха в Одрин, но това беше прекъснато до известна степен, след като пандемията на коронавируса влезе в живота ни. След 1 септември вратите бяха отворени отново и можем да кажем, че нашите български гости се завръщат “, каза Динар.


„Хората на пазарите са свикнали с това. Те винаги са с маски. А пристигащите в нашите магазини постоянно дезинфекцират ръцете си. И двете страни спазват правилата. И докато спазваме правилата, всичко ще е наред “, завърши Динар.


Според Одринската търговско-промишлена камара, българите и гърците, които също са чести посетители в града, са похарчили повече от 270 милиона евро през 2019 г. по време на своите пазарувания.


Според данни, събрани от граничните пунктове Капъкуле, Ипсала, Хамзабейли и Пазаркуле, през миналата 2019 г. в града са пристигнали около 2,17 милиона български и 570 382 гръцки туристи.  Те идват в Одрин индивидуално или с туристически групи.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

apetit

apetit

06.11.2020 | 20:44

https://m.facebook.com/hotdoghouse2/

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?