Следвайте ни

Каква е мистерията около най-самотната къща в света СНИМКИ

viber icon

Мистерия обвива най-самотната къща в света, построена на малък безлюден остров преди близо 100 години, предава Nova.

В социалните мрежи се появиха снимки на бялата сграда, "кацнала" на зелен хълм в Елирей - малък остров на юг от Исландия.

През 18 и 19 век живописният обект, който е най-североизточният от архипелага Вестманнаеяр и напълно изложен на стихиите, е бил дом на шепа семейства. През 30-те години обаче малкото останали жители се преместват на континента в търсене на по-добър живот.

Оттогава отдалеченият остров е напълно пуст и самотната къща поражда редица теории и те стават все по-невероятни. Според един от слуховете, къщата е построена от ексцентричен милиардер, който планирал да се оттегли там в случай на зомби апокалипсис. Други предполагат, че е собственост на фанатично религиозен отшелник. Дори в един момент се спекулирало, че певицата Бьорк притежава странната къща и дори води преговори с правителството да купи острова.

 

За съжаление реалността е по-малко вълнуваща. Бялата постройка всъщност е хижа, изградена от ловната асоциация на Елирей.

След като последните жители напускат острова, става ясно, че изобилието от риба и пуфини (Тъпоклюни кайри) също е намаляло. За да улесни ловните пътувания, асоциацията строи къщата като убежище, което разполага със сауна, захранвана от система за събиране на дъждовна вода.

 

Въпреки че изглежда идилично, хижа в средата на нищото има своите недостатъци. Няма електричество, течаща вода и вътрешни водопроводни инсталации, но пък е налице невероятна гледка.

Островът е обявен за природен резерват и защитена зона, тъй като е основен район за гнездене на буревестници и други морски птици.

Туристическите компании предлагат еднодневни екскурзии за туристи, които искат да се насладят на местните забележителности.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алоууу аФтора

Алоууу аФтора

15.12.2020 | 01:11

Островът е Елидай

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?