Следвайте ни

Как ще ходим в Турция до края на май

viber icon

Турските власти взеха решение за продължаване до 31 май 2021 г. на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 при влизане в страната, съобщиха от българското посолство в Анкара. 

Всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той следва да бъде направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.

Пътниците, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес: https://register.health.gov.tr/ 
Този онлайн документ вече ще трябва да се попълва от всички които влизат в Турция, и по сухопътните и морски гранични пункрове. 

Засега не се взима под внимание дали вече сте ваксинирани или сте изкарали Covid-19. 
Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолет за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер.

България също изисква подобен тест при влизане обратно в страната до 30 април 2021 г. Няма информация дали това изискване ще бъде продължено. 

Комендантският час в Турция се удължава, като в делнични дни гражданите нямат право да излизат извън домовете си в интервала между 19 ч. до 5 ч. сутринта. 

В съботните и неделни дни се забранява излизането извън домовете във всички области на страната от 19 ч. в петък до 5 ч. в понеделник.

Чужденците, които се намират в страната с цел туризъм, са освободени от ограниченията на комендантския час, припомнят от МВнР.

Обществените заведения, като ресторанти и кафенета, ще бъдат затворени за посещения в цяла Турция поне до средата на май. Същите ще могат единствено да доставят храна по домовете. 

Единствено ресторанти и кафенетата в хотелите остават отворени, но те ще могат да обслужват само собствени клиенти. 

Вчера Турция постави поредните рекорди от началото на пандемията, като отново е първа в Европа с 62 797 нови вирусоносители и 279 смъртни случая за последните 24 часа, по данни на здравното министерство. Това са с 3 хиляди болни повече от предния ден. Трайната тенденция на растеж продължава. 

В Турция вече над 9 на сто от населението е имунизирано.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?