Следвайте ни

Как Лондон се готви за дълго отлагания брекзит

viber icon

Исторически ден за Великобритания и Европа. Остават броени часове до брекзит. Днес точно в 1 часа след полунощ българско време "разводът" между Лондон и Брюксел ще стане факт.

47 години членство и три години и половина след референдума британците казват "Сбогом" на Обединена Европа. Както всеки развод и този е мъчителен.

Всичко се обърка с референдума през юни 2016 г., когато 52% от британците гласуваха за напускане на Евросъзюза. Премиерът Дейвид Камерън подаде оставка. Тереза Мей го наследи.

Година и половина мъчителни преговори с Брюксел завършиха със споразумение, което британският парламент упорито отказа да приеме. Евроразводът беше отложен три пъти.

Последваха евровот, нов премиер, нова сделка и предсрочни избори, с които Борис Джонсън спечели мандат най-накрая да осъществи брекзит.

И днес премиерът ще празнува своя триумф с реч към нацията и пищно тържество, а противниците на брекзит ще са на улицата с шествия и бдения в памет на дългогодишното европейско приятелство.

Далеч от столицата – в Бостън, също се готвят за историческата нощ.

Въпросите за бъдещите отношения на Великобритания с Европа продължават да са повече от отговорите.

 

„Къде е мястото на Обединеното кралство в съвременния свят? Дали ще става дума за сделка, която повече или по-малко държи Великобритания в орбита на Европейския съюз, или ще тръгнем по съвсем различен път. Тук бих предположил, че може би едно от нещата, които липсват, е каквато и да било визия за това накъде отива Великобритания - не само със САЩ, но например по отношение на Индия, спрямо Китай, във връзка с други нововъзникващи икономики“, коментира Крис Бамбери, политически анализатор.

Сделката, която влиза в сила днес, гарантира, че Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на Съюза и че 3 милиона европейци на Острова и 1 милион британци в Европа ще запазят правата си до края на 2020 г. Тогава изтича така наречения преходен период, през който двете страни трябва да договорят бъдещите си отношения.

Утре Великобритания ще се събуди същата, но и съвсем различна. Почти всички аспекти на бизнеса и ежедневието ще останат непроменени, докато Лондон и Брюксел изчистят напълно специфичните въпроси, започващи от търговията и сътрудничеството за сигурност до паспортите за домашни любимци.

Новият краен срок 31 декември 2020 г. засега изглежда твърде амбициозен. Подобни сделки обикновено отнемат години, за да бъдат завършени.

 

Източник: bTV

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?