Следвайте ни

Как „Китовия грип“ постави на колене Съветския съюз

viber icon

През 1977 година в Съветския съюз избухва т. н. „Китов грип“, при който загиват над 1 милион млади руснаци. Тогава епидемията поразява хора до 25-годишна възраст от всички региони, разказва порталът Лайф.ру.

Първите смъртни случаи от Китовия грип“ стават през ноември 1977 година. Те са в Далечния изток и Приморието – във Владивосток и Хабаровск. Съветските учени с удивление виждат, че щамът на вируса прилича много на „Испанския грип“ от 20-те години на века. Определят го като А/Н1N1 — А-USSR/1/77/Н1N1.

До този момент в Съветския съюз смятат, че знаят за грипа почти всичко. Новите мутации не удивляват никого. 
Академик Дмитрийл Лвов открива, че щамът на новия вирус удивително прилича на открития през 1975 година у китовете в Антарктика и има сходство с щама на птичия грип.

Академикът изказва предположение, че вирусът се разнася с прелетните птици. Епидемията тогава се движи от изток на запад. 
И атакува основно деца и младежи. При хората над 30 години заболеваемостта е само 20%. 

Заради избирателността на вируса смъртността не е толкова голяма, колкото при „Испанката“ след Първата световна война. 

До този момент смятат, че смъртоносен грип като испанския се връща периодично през 70 години. „Китовият грип“ нарушил модела и изпреварил с 20 години. 

Журналисти на Запад пишат, че вирусът е разработен от съветски учени и че е изпуснат от лаборатория. Такова мнение изказва финландския вирусолог Кале Саксел. 

Според него руските учени са смесили няколко опасни щама и се е получила зараза, която атакува младите хора. Той казва и друго – че раждането на вируса може да е грешка при опит за създавене на ваксина. 

За смъртността в Съветския съюз през зимата на 1977 и 1978 няма никакви данни. Предполага се, че около 1 милион млади хора са починали. 

Руските учени започват свое разследване и установяват, че „Китовия грип“ е тръгнал от Югоизточна Азия в началото на 1977. Преминал е в Китай, а след това се е прехвърлил в Япония. Оттам попада във Владивосток и Хабаровск. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?